Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Met hoeveel mensen mag je vanaf 1 juni in de auto zitten?

dit-aantal-mensen-in-de-auto-is-vanaf-1-juni-toegestaan.jpg

De coronamaatregelen versoepelen steeds een stukje verder. Zo kunnen we alweer naar de kapper en mogen we vanaf 1 juni weer het terras op. Maar door alle veranderingen van de maatregelen kan het soms een beetje een wirwar aan regels worden.

Neem bijvoorbeeld de regels in de auto. Met welk aantal mensen mag je vanaf 1 juni weer in de auto zitten? En wanneer riskeer een hoge boete? Dit zijn de regels en uitzonderingen van het aantal mensen in de auto vanaf 1 juni.

Blijf afstand houden

Hoewel we steeds een stukje meer leefruimte krijgen en de coronamaatregelen ons minder sterk in hun greep houden, blijft het belangrijk om zo veel mogelijk de anderhalvemetersamenleving na te streven. Oftewel: houd waar het kan zo veel mogelijk afstand. En als je samen in een auto zit, dan is dit natuurlijk nagenoeg onmogelijk. Daarom blijft het advies van het RIVM om dit zo veel mogelijk te vermijden. Toch kun je als je wel met één collega of vriend buiten je huishouden in de auto zit vanaf 1 juni geen boete meer krijgen. Dit wordt nog steeds als onverstandig gezien, maar is dus niet verboden. 

Maximaal aantal mensen in de auto

Mocht je vanaf 1 juni plannen hebben om te carpoolen of een roadtrip te maken met meerdere personen buiten je huishouden? Stel dat dan nog maar even uit, want ook na 1 juni geldt de regel dat je strafbaar bent als je met drie of meer mensen uit een ander huishouden in de auto zit. Elke passagier loopt de kans op een boete van maar liefst 390 euro. Als je met meer dan twee personen in de auto zit, maar wel uit hetzelfde huishouden komt, dan is er dus niks aan de hand. Maar komt daar één vriend of collega bij, dan is dit wederom strafbaar en ligt voor iedereen een boete op de loer. 

Lees ook: Oppassen met coronavirus: dít zijn de vaakst besmette delen van de auto

Uitzondering op de regel 

Volgens het RIVM is het verstandig om altijd de basisregel om anderhalve meter afstand te bewaren in je hoofd te houden. Toch zijn er uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld je ouders een noodzakelijke lift wil geven omdat ze slecht ter been zijn, maar jullie niet meer in één huis wonen, dan overtreed je wederom de regels. Maar de politie laat weten dat de zorg voor kwetsbaren natuurlijk zeker in deze tijd hard nodig is. Daarom zul je waarschijnlijk in dit geval een uitzondering op de regel zijn, en hebben zij er begrip voor dat je in geval van noodhulp biedt. Toch raadt de politie ook hieraan om het contact beperkt te houden en zo veel mogelijk de afstand te houden. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Voice Uitdaging

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant