Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Goed nieuws: aantal ic-bedden kan weer terug naar niveau van vóór coronapandemie

aantal-ic-bedden-terug-naar-niveau-van-voor-de-coronacrisis.jpg

Het lijkt steeds verder de goede kant op te gaan met de coronacijfers in Nederland. Ook in ziekenhuizen zet de daling door. En dat betekent dat het aantal ic-bedden op de intensive care-afdelingen vanaf maandag weer terug kan naar het normale niveau van vóór de coronacrisis. En dat is ook goed nieuws voor de reguliere ziekenhuiszorg. 

Is het einde van de coronacrisis hiermee eindelijk inzicht?

Aantal ic-bedden weer terug

Half april moest de ic-capaciteit nog omhoog worden gebracht tot 1.550 vanwege het tekort aan ic-bedden, maar inmiddels gaat het veel beter met de cijfers. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalt de afgelopen tijd steeds meer en dus heeft het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) besloten dat per maandag 7 juni de landelijke capaciteit kan worden teruggebracht. Hiermee gaat het aantal ic-bedden terug naar 1.150, wat het normale niveau van vóór de coronacrisis is. 

Keuze aan ziekenhuizen hoeveel ic-bedden er blijven

Het LNAZ heeft dus besloten dat per maandag een minimaal aantal van 1.150 ic-bedden beschikbaar moet blijven. Dit is echter alleen een advies; ziekenhuizen mogen er zelf voor kiezen of ze toch een groter aantal ic-bedden dan het minimum willen houden. Overigens was voor de coronacrisis het normale aantal ic-bedden van 1.150 structureel niet beschikbaar, vanwege een tekort aan personeel. Toen was de gemiddelde beschikbare capaciteit 1.050 bedden. 

Lees ook: Vanaf déze datum zijn we waarschijnlijk af van de 1,5-meterregel

Meer ruimte voor reguliere ziekenhuiszorg

Vrijdag lagen er nog 377 coronapatiënten op de ic, terwijl dit een maand geleden nog rond de 800 lag. En ook het aantal coronapatiënten op reguliere verpleegafdelingen neemt steeds verder af. Daarnaast worden ook steeds minder patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Doordat deze aantallen steeds verder dalen en er steeds minder ic-bedden voor coronapatiënten nodig zijn, komt er ook weer meer ruimte voor reguliere ziekenhuiszorg.

Door de coronacrisis zijn veel operaties uitgesteld, en dat moet snel weer worden ingehaald. Het streven is volgens demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) om alle uitgestelde zorg nog dit jaar in te halen, met een mogelijke uitloop in de eerste maanden van 2022. 

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant