Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nieuwe cijfers: deze invloed had kerst écht op het aantal coronabesmettingen

veel-meer-coronabesmettingen-door-zien-van-familie-in-week-na-kerst.jpg

In de week na kerst is het aantal coronabesmettingen dat te relateren is aan bezoek van familie en vrienden flink gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het bron- en contactonderzoek dat GGD’s uitvoeren.

RTL Nieuws maakte een analyse van gegevens van het RIVM en Google. Wat blijkt: het zien van familie en vrienden rond kerst brengt toch een vervelende nasleep met zich mee.

Meer besmettingen door het zien van familie en vrienden

In de weken voor kerst is bij bijna 9.000 gevallen zo’n bezoek aan familie of vrienden als de vermoedelijke bron aangemerkt. Maar in de week na kerst was dit – hoewel het aantal positieve testen daalde – bij meer dan 11.000 positief getesten het geval. Dit betekent dat 35,2 procent van de besmettingen in de week na kerst te wijten waren aan bezoek van en aan familie en vrienden. In de week hiervoor lag dat percentage nog op 23,6 procent.

Lees ook:
Pfizer-vaccin lijkt ook te werken tegen mutaties van coronavirus

Kerkdiensten belangrijke rol

Daarnaast zijn er in de week na kerst ten opzichte van de week ervoor ook meer besmettingen vastgesteld die gerelateerd waren aan bezoek van religieuze diensten, zoals bijvoorbeeld een kerkdienst. Deze cijfers komen voort uit het bron- en contactonderzoek dat GGD’s uitvoeren. Bij iets meer dan de helft van de positief geteste mensen is een vermoedelijke bron bekend.

‘Braaf’ op Nieuwjaarsdag

Op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag hebben we ons blijkbaar aardig aan de regels gehouden: op deze dagen brachten we namelijk iets meer tijd door in ons eigen huis. In vergelijking met ons gedrag vóór corona waren we meer dan 20 procent van de tijd in huis te vinden. Op Tweede Kerstdag nam dit echter al af en lag het percentage op 10 procent lager dan normaal. Dit betekent dat we die dag er dus al veel meer op uit trokken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant