Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze aangescherpte coronamaatregelen gaan vanaf woensdagavond in

dit-zijn-de-nieuwe-aangescherpte-coronamaatregelen.jpg

Voor het eerst sinds twee maanden lijken de cijfers weer steeds verder af te zwakken. Hoewel dat als positief nieuws klinkt, kondigden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdagavond opnieuw extra en verscherpte coronamaatregelen aan. Het kabinet vindt dat de cijfers sneller moeten dalen en dat de druk op de ziekenhuizen omlaag moet. De aangescherpte coronamaatregelen gaan vanaf woensdagavond 22.00 uur in en gelden voorlopig voor twee weken. 

Het kabinet overweegt ook nog extra regionale coronamaatregelen. 

Blijf zo veel mogelijk thuis

Naast alle aangescherpte coronamaatregelen die dinsdagavond werden aangekondigd, geldt het algemene advies om zo veel mogelijk thuis te blijven, ook tijdens de feestdagen. Ga alleen naar buiten als dit echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld om naar de supermarkt te gaan. Maar ga niet voor de lol winkelen. Vermijd alle niet-noodzakelijke reizen. Beperk je uitstapjes en vermijd drukte. 

Thuiswerken

Daarnaast werd er tijdens de persconferentie nogmaals benadrukt om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Er werken op dit moment namelijk nog steeds te weinig mensen thuis. 

Maximaal twee mensen thuis

Het maximaal aantal gasten dat je per dag thuis mag ontvangen is verlaagd van drie naar twee personen. Hierbij geldt een uitzondering voor kinderen tot en met twaalf jaar. 

Maximaal twee mensen buiten

Het maximaal aantal mensen met wie je buiten mag samenkomen is verlaagd van vier naar twee mensen van verschillende huishoudens. Ook hier geldt een uitzondering voor kinderen tot en met twaalf jaar. 

Publieke ruimtes blijven twee weken dicht

Zowel de publieke binnen- als buitenruimtes blijven de komende twee weken gesloten. Denk aan bioscopen, theaters, bibliotheken, dierentuinen, musea, pretparken, zwembaden, casino’s en seksclubs. Ook alle eet- en drinkgelegenheden blijven gesloten. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitzonderingen zijn horeca voor hotelgasten, uitvaartcentra en services op luchthavens voorbij de security check. Ruimtes met een gecombineerde functie moeten de horecafunctie sluiten. Mensen met contactberoepen, zoals de kapper, kunnen hun werk wel blijven doen. 

Tot half januari niet naar het buitenland

Ook het reisadvies is opnieuw aangescherpt. Tot half januari geldt het dringende advies om niet naar het buitenland te reizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Een familiebezoek geldt niet als een noodzakelijke reis. Het Caribisch deel van Nederland valt niet onder buitenland, daar mag je dus wel naartoe reizen, behalve als hier code oranje van kracht is. 

Lees ook: 5 zeldzame symptomen van het coronavirus die je waarschijnlijk nog níet kent

Maximale groepsgrootte 

Voor bruiloften geldt een maximale groepsgrootte van twintig mensen. Voor uitvaarten gaan de nieuwe maatregelen pas vanaf maandag 9 november in en geldt een maximum van 30 mensen. Verder geldt er dus voor zowel buiten als een binnen (niet in een thuissituatie) een groepsgrootte van maximaal twee personen. Evenementen, zowel binnen als buiten, zijn verboden met uitzondering op: betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.

Sporten beperkt mogelijk

Sporten is alleen toegestaan op 1,5 meter afstand voor iedereen vanaf 18 jaar. Dit mag alleen individueel of in een team van maximaal twee personen. Wedstrijden, publiek bij sport en groepslessen zijn verboden. Sportkantines en douches blijven dicht. Alleen voor topsporters en voetballers van de Eerste divisie en Eredivisie geldt een uitzondering.

Mondkapje op

In het openbaar vervoer blijft een mondkapje verplicht en ook in andere openbare ruimtes zoals de supermarkt of detailhandel geldt het dringt advies een mondkapje te dragen. In het voorgezet onderwijs, MBO en hoger onderwijs draagt iedereen buiten de lessen een mondkapje.

Extra aangescherpte regionale coronamaatregelen

In sommige regio’s stijgt het aantal besmettingen harder dan in anderen. Daarom overweegt het kabinet hier extra regionale maatregelen in te voeren zoals het sluiten van detailhandel, het instellen van een avondklok en het sluiten van scholen in het voortgezet onderwijs. Voor welke regio’s deze strengere maatregelen mogelijk binnenkort van kracht zijn, dat wordt de komende tijd bepaald. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Rijksoverheid, NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant