Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Rutte roept iedereen op om zich tóch aan de avondklok te houden

rutte-roept-iedereen-op-om-zich-toch-aan-de-avondklok-te-houden.jpg

Vanmiddag besloot de rechtbank van Den Haag dat de avondklok per direct moest worden opgeheven. Premier Mark Rutte roept mensen echter op zich alsnog aan de avondklok te houden. Volgens hem is de maatregel nog steeds nodig voor bestrijding van het coronavirus.

“Ik roep iedereen op, met klem, om zich zoveel mogelijk aan de avondklok te houden,” aldus Rutte.

“Het middel is nodig”

De premier werd vanmiddag tijdens een persconferentie gevraagd naar een reactie op het vonnis van de Haagse rechter. “Het vervallen van de avondklok vanavond zou ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid in Nederland. Als het klopt dat de avondklok terecht van tafel is op juridische gronden, dan kijken we daar opnieuw naar. Maar het middel is nodig. Voor uw veiligheid en die van anderen.”

Voorlopig nog handhaven

De Nederlandse staat liet direct al weten in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Ook is de rechter gevraagd om de avondklok te handhaven, zolang er nog geen definitieve beslissing is genomen.

Eerdere uitspraak

Vanochtend liet de rechter weten dat de avondklok een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer maakt. Hiervoor is volgens de rechter zorgvuldige besluitvorming nodig. Voor de invoering van de avondklok is echter gebruik gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, waarbij de Eerste en Tweede Kamer niet hoeven te worden betrokken bij de besluitvorming.

Er was volgens de rechter echter geen sprake van “bijzondere spoedeisendheid” om de wet in te zetten. Het feit dat vóór de invoering al vaker over invoering van een avondklok was gesproken, laat volgens hem zien dat er niet is voldaan aan de “bijzondere eisen” die voor activering van de wet vereist zijn.

“We doen er alles aan om de avondklok te behouden”

Rutte noemt de uitspraak een ‘tegenvaller’. “Daar lopen we niet voor weg. Wij denken dat we wel de inhoudelijke en juridische argumenten aan onze kant hebben. We doen er nu alles aan om de avondklok te behouden. We zijn zeer bezorgd over het Britse virus, de avondklok is ook ingevoerd om juist voor te zijn dat deze variant kan toeslaan.” Volgens de premier is het dan ook belangrijk dat iedereen zich aan de avondklok blijft houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | ANP

Ook interessant