Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

5x zo ga je om met tegenslag

verdriet2.png

Veel last van tegenslagen? Je kunt er sterker uitkomen. Evelien Krijgsheld is GZ-psycholoog en oprichtster van Bloom Psychologie, een psychologiepraktijk voor vrouwen. Evelien heeft vijf tips die je helpen omgaan met tegenslag.

 1 Aanvaard het

“De meeste pijn is het gevolg van gedachtes als: waarom moet mij dit overkomen? Of: dit had niet mogen gebeuren. Dit kost ook de meeste energie. Aanvaarden is het besef dat het is zoals het is en dat tegenslag een onderdeel is van het leven. Als je de tegenslag accepteert, kun je die beter verdragen.”

2 Gun jezelf tijd

“Weerstand – afleiding zoeken, je boos voelen – is natuurlijk: je wilt weg van de pijn en jezelf beschermen. Gun jezelf de tijd om het gebeurde te verwerken. Kauw er langzaam op en geef het een concrete plaats in je leven, bijvoorbeeld door foto’s te verzamelen bij verlies. Rituelen en voorwerpen kunnen helpen vorm te geven aan wat je nu mist en maken dat je dankbaar kunt zijn voor wat er was of wie je bent.”

3 Doe het niet alleen

“Zorg voor een netwerk dat steunend is, van mensen die je dierbaar zijn en die jou kennen. Ook mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt kunnen voor begrip en steun zorgen. Let er wel op dat je trouw blijft aan jezelf en mensen om je heen zoekt die je kracht aanspreken en het niet van je overnemen.”

4 Zorg voor jezelf

“Wees lief voor jezelf. Doe dingen waarvan je weet dat ze je goed doen, ook al voelt dat aanvankelijk misschien wat vreemd aan. Zorg voor een basisritme waarin je goed gedijt. Hierbij hoort ook dat je niet te hard bent voor jezelf.”

5 Houd je denken in beweging

“Wanneer je merkt dat je steeds in dezelfde richting denkt over iets, besef dan dat er voor alles een andere invalshoek is. Waar verlies is, is ook dankbaarheid. Waar teleurstelling is, is ook een wil. Probeer verschillende kanten te blijven zien en bedenken.

Waar verlies is, is ook dankbaarheid. Waar teleurstelling is, is ook een wil.

Dit en meer lees is in Margriet 09. Vrijdag in de winkel en online verkrijgbaar.

Ook interessant