Nieuws

5 verrassende feitjes over kerst die je vast nog niet kende

weetjes-kerst-margriet.jpg

Tijdens kerst kan het gesprek weleens stilvallen. Maar daar hebben we gelukkig een oplossing voor. Gewoon beginnen over een van deze vijf feitjes.

Wist je schoonmoeder dit al over kerst?

1. Sinterklaas was er vóór de kerstman

Is het je ooit opgevallen dat Sinterklaas en de kerstman verdacht veel op elkaar lijken? Dat is geen toeval, de kerstman is namelijk voortgekomen uit de (oudere) traditie van Sinterklaas. Ook heeft de kerstman kenmerken van Vadertje Winter en Vadertje Kerst. Zijn outfit dankt de Kerstman dan weer aan Coca-Cola. Het bedrijf maakte een reclame met ‘Santa’ erin, en sindsdien is dat zijn vaste look.

2. In de 16e eeuw werd er al een kerstboom opgezet 

Een kerstboom opzetten doen we omdat het zo hoort. Maar waar deze traditie precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Een theorie is dat er dennenbomen werden gebruikt in middeleeuwse toneelstukken. Die stukken vonden plaats op 24 december, dat werd beschouwd als feestdag om te vieren dat God Adam en Eva had geschapen. Daarom werden er in de bomen appels opgehangen. Geleidelijk aan verschoof het gebruik: de bomen verdwenen van het toneel en werden in woonhuizen neergezet. De appels hielden op sommige plekken stand: in Duitsland hangen veel mensen nog steeds appels in de boom met kerst.

3. De kans op een witte kerst in Nederland is 7 procent

In Nederland is er niet veel kans op een witte kerst, namelijk maar zeven procent. Tussen 1900 en 2015 hebben we welgeteld acht keer twee kerstdagen met een pak sneeuw gehad. De laatste keer dat we in Nederland een witte kerst hadden, was in 2010. Ook dit jaar gaan het waarschijnlijk niet gebeuren.

4. De duurste kerstboom ter wereld kost 8.000 euro

De duurste kerstboom staat in het Emirates Palace Hotel in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). De boom is dertien meter hoog en kost 8.000 euro. Dat valt nog wel mee, zou je zeggen. Maar de versiering ín de boom is andere koek. Die is namelijk een slordige 9,3 miljoen euro waard. Er hangen dan ook geen ‘normale’ ornamenten in de boom, maar kerstballen gemaakt van diamanten.

5. Twee weken voor kerst sneuvelen de meeste relaties 

Uit een onderzoek waarin data van Facebook werden geanalyseerd, is gebleken dat de meeste relaties twee weken voor kerst op de klippen lopen. Tijdens Eerste en Tweede Kerstdag gaan juist de minste koppels uit elkaar.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Marie Claire, Libelle, Elle
Beeld | iStock

Ook interessant