Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

5 slimme tips om geld te besparen op eten

portemonnee.jpg

Wil jij minder uitgeven aan je dagelijkse boodschappen, maar wel lekker en gevarieerd eten? Dat kan. Een gezonde en smakelijke maaltijd hoeft niet veel te kosten. Lees deze 5 slimme tips.

Tip 1: Houd een kasboekje bij

Hoeveel geef jij eigenlijk uit aan eten? Om te kunnen besparen, moet je eerst weten hoeveel je uitgeeft. Houd dus alles bij wat je uitgeeft in de supermarkt, in de kantine op je werk of onderweg.

Tip 2: Plan!

Besparen op je boodschappen begint al vóór het boodschappen doen. Door goed te plannen ben je vaak goedkoper uit. Je koopt dan minder onnodige dingen. Maak een boodschappenlijstje. Check daarbij ook wat je nog in huis hebt. En als je in de supermarkt bent, pas dan op voor aanbiedingen. Koop niets waarvan je weet dat het toch niet opgaat. Behalve als je het lang kan bewaren of in kan vriezen, zoals vlees, vis of brood.

Tip 3: Goed bewaren = besparen

Bewaar je eten op de goede manier. Je kunt het dan langer bewaren en zo hoef je minder weg te gooien. Over het algemeen kun je de volgende regel gebruiken: bewaar het thuis op dezelfde manier als in de winkel. Dus: vlees en vis in de koelkast (of meteen invriezen), zuivel in de koelkast en aardappelen op een koele, donkere plek.  Eieren zijn een uitzondering. Die kun je beter in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer goed.

Tip 4: Kook je rijk

Als je slim kookt, hoef je minder weg te gooien. En dat scheelt in je portemonnee. Eén van de makkelijkste manieren om slimmer te koken, is je eten afwegen. Daardoor kook je precies genoeg pasta, rijst en aardappelen. Gebruik een maatbeker, weegschaal of spaghettiring. Misschien dat je even moet zoeken hoeveel jij of jouw gezin eet, maar na een tijdje weet je precies hoeveel je nodig hebt. Wat ook helpt: wees creatief met restjes! Van oud brood kun je croutons maken, een restje groente kan bij de soep en van rijp fruit maak je een smoothie.

Tip 5: Kook lekker voor weinig

Nog meer besparen in de keuken? In het nieuwe kookboek van het Voedingscentrum Lekker voor weinig vind je 54 gezonde en betaalbare recepten, met maaltijden voor gemiddeld 2 euro per persoon. Bijvoorbeeld Marokkaanse gehaktkoekjes of pikante spruitjessoep. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft meegewerkt aan het boek.

Bron: Voedingscentrum 

Ook interessant