Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Is je baan slecht voor je gezondheid?

werk-groot.png

Maak je overuren, waardoor je inmiddels last hebt van een slaaptekort? Eet je slecht en ben je daarnaast ook nog eens ontevreden met je baan? Dan kan het best zo zijn dat je werk voor gezondheidsproblemen zorgt. Vijf redenen waarom je baan slecht voor je kan zijn:

Stressvol

Het leven zelf zorgt al voor stress genoeg. Combineer dit met een baan waar je ontevreden over bent en er is al gauw sprake van een overmaat aan stress. Zelfs mensen die 40 tot 60 uur in de week werken, vergeten meestal dat dit erg veel is. Als je die werkdruk ook nog eens mee naar huis neemt, kunnen talloze klachten ontstaan, zoals hoofdpijn, rugpijn, hartkloppingen of hyperventilatie.

Slechte gewoontes

Je bent laat thuis, moe en hebt geen zin meer om uitgebreid te koken. Een magnetronmaaltijd of een portie junkfood is dan erg verleidelijk. Dat kan langzaamaan een gewoonte worden en voordat je het weet, eet je ook slecht wanneer je níet hoeft te werken. De kilootjes komen eraan en aangezien je voor sport en beweging weinig tijd hebt, gaat je conditie achteruit. Hetzelfde geldt voor je humeur. Veel mensen weten na een lange werkweek niet meer hoe ze moeten ontspannen en zijn zelfs in het weekend gehumeurd. Het is logisch dat deze slechte gewoontes leiden tot gezondheidsproblemen.

Slaaptekort

Als je lange dagen maakt, nachtwerk doet of in ploegendiensten werkt, krijg je snel last van een slaaptekort. Hierdoor raak je mentaal vermoeid, ongeconcentreerd en prikkelbaar. Daarnaast zal je weerstand dalen, waardoor je sneller ziek wordt. De gemiste slaap inhalen in het weekend schijnt niet te werken. Uit onderzoek van slaapdeskundige Alexandro Vgontzas blijkt dat vroeg naar bed gaan de beste manier is om van je moeheid en slaaptekort af te komen.

Geen tijd

Door een drukke baan kun je te weinig tijd overhouden voor andere dingen. Zeker als je niet blij bent met je werk, is het belangrijk om er leuke dingen naast te doen in het weekend. Zorg dat je met vrienden afspreekt, dat je lekker gaat sporten of een goed boek leest. Alles is prima, als je maar even ontspant!

Ongelukkig

Dag in dag uit diezelfde saaie baan, de baan waarvan je dacht dat die tijdelijk zou zijn… Langzaam maar zeker ben je er genoegen mee gaan nemen en vergeten wat je daadwerkelijke doelen en wensen waren. Mentaal kan dit erg zwaar zijn. Zorg ervoor dat je blij bent met je baan of onderneem actie. Bron | Mind Body Green

Ook interessant