Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is de reden dat 5 mei niet altijd een vrije dag is

5-mei-geen-vrije-dag.jpg

Bevrijdingsdag is een officiële feestdag. Toch betekent het voor de meeste mensen geen vrije dag op 5 mei. Slechts eens in de vijf jaar wordt hier een uitzondering voor gemaakt, en krijgen de meeste werknemers wel een dagje vrij. Dat gebeurt in de lustrumjaren, zoals vorig jaar. Maar waarom is dat eigenlijk? We leggen het je uit. 

Als het aan sommige vakbonden ligt moet hier verandering in komen. 

Geen vrije dag op 5 mei 

Het klinkt logisch dat we op Bevrijdingsdag op 5 mei, waarop we de vrijheid van ons land vieren, een dagje vrij zouden moeten zijn. Toch is dit voor weinig mensen het geval, omdat een werkgever niet wettelijk verplicht is om feestdagen als betaalde vrije dagen te rekenen. Hierover maken vakbonden en werkgevers afspraken met elkaar.

De redenering dat Bevrijdingsdag geen jaarlijkse vrije dag is, is dat er rond deze periode al veel vrije dagen zijn, zoals Pasen, Pinksteren, Hemelvaartsdag en Koningsdag. Volgens de werkgeversorganisatie AWVN wordt het met nog een extra vrije dag erbij wel wat veel. Vakbond FNV vindt het wel meevallen hoeveel vrije dagen we in Nederland hebben, en is dus voor een jaarlijks vaste vrije dag op 5 mei. 

Één keer in vijf jaar vrij 

Dat de meeste mensen één keer in de vijf jaar wel vrij zijn op 5 mei, is voor het eerst vastgelegd in 1959. Jannes van der Velde van de AWVN legt aan NU.nl uit dat toen werd aangeraden aan vakbonden en werkgevers om één keer in vijf jaar wel een vrije dag te geven. Dit is in de lustrumjaren, zoals vorig jaar toen we 75 jaar vrijheid vierden. De Stichting van de Arbeid heeft dit jaar aan alle cao-partijen gevraagd om van 5 mei toch jaarlijks een vaste vrije dag te maken. Of dat zal gebeuren is aan de werkgevers en werknemers. 

Lees ook: Door dit simpele trucje heb je veel langer vakantie dit jaar

Wisselen van feestdagen 

In de private sector klinkt juist een tegengeluid. Daar wordt door sommige werkgevers geopperd om vaste vrije dagen helemaal uit cao’s te halen. Volgens de AWVN zijn sommige werknemers hier ook voorstander van. Zo zouden zij hun vrije dagen meer zelf kunnen uitkiezen. Bijvoorbeeld door christelijke feestdagen te ruilen voor belangrijke dagen en vieringen binnen een ander geloof. Bij sommige bedrijven is deze mogelijkheid er al. 

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant