Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vijf dingen die je nog niet wist over Marilyn Monroe

marilyn.jpg

De meeste mensen weten wel dat ze is geboren als Norma Jeane Mortenson, maar Marilyn Monroe was zo veel méér dan dat. Daarom, als eerbetoon op de dag dat ze negentig zou zijn geworden: vijf dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over deze legende.

1. Haar bekende, zwoele en hese stem was eigenlijk een trucje dat de actrice zichzelf had aangeleerd om over het stotteren heen te komen. Een spraaktherapeut had haar een speciale keeltechniek geleerd, wat later een van haar unique selling points zou worden. Tijdens de opnames van Marilyns laatste film, Something got to give, kwam het stotteren echter weer terug. Later werd ze ontslagen.

2. Niet Audrey Hepburn, maar Marilyn Monroe zou eigenlijk de hoofdrol van Holly Golightly spelen in Breakfast at Tiffany’s uit 1961. Ze was zelfs de eerste keus van de scenarioschrijver Truman Capote, aldus Sam Wasson in zijn boek Fifth Avenue, 5 A.M.: Audrey Hepburn, Breakfast at Tiffany’s, and the dawn of the modern woman. Marilyn nam de rol niet aan, omdat haar adviseuse en acteercoach Paula Straberg haar had afgeraden een prostituee te spelen.

3. De doorzichtige, met strass versierde jurk waarin Monroe Happy birthday zong voor de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1962 was zó krap, dat ze er letterlijk ingenaaid moest worden. Haar jurk werd in 1999 geveild voor 1,26 miljoen dollar, een record voor een kledingstuk.


4. Ook een aantal beroemdheden was bereid veel geld neer te tellen voor een Monroe-souvenir. Zangeres Mariah Carey kocht voor 662.500 dollar de witte piano van de actrice, die oorspronkelijk van Marilyns moeder was. Tommy Hilfiger kocht voor 37.000 dollar de blauwe spijkerbroek die ze droeg in de film River of no return in 1954. Als cadeautje voor Demi Moore kocht de ontwerper voor 75.000 dollar ook nog een paar cowboylaarzen die Monroe droeg in The misfits.

5. Marilyn sierde de cover van zijn allereerste Playboy in 1953, maar oprichter Hugh Hefner heeft haar nooit in levenden lijve ontmoet. Volgens Hefner zat Monroe op acteerles met zijn broer, en heeft hij haar alleen een keer aan de telefoon gehad. De oprichter van het blad vindt het zo erg dat hij haar tijdens haar leven is misgelopen, dat hij voor 75.000 dollar een begraafplaats naast de hare heeft gekocht. “Ik zal voor eeuwig bij haar zijn,” aldus Hefner tegen de Amerikaanse nieuwszender CBS.

Bron | Vogue.com

 

Ook interessant