Nieuws

5 dingen over kanker waar we misschien meer bij stil mogen staan

kanker-borstkanker.jpg

Elke diagnose kanker is er één teveel. In Nederland krijgen per jaar 110.000 mensen deze diagnose. Gelukkig groeit de kennis over de behandeling ervan met de dag.

Hoewel de ziekte zo bekend is, blijft er ook nog het een en ander onbesproken.

1. Dat afwijken van het behandelplan van de arts taboe is

Je mag ervan uitgaan dat deskundige artsen weten wat ze doen als ze een behandelplan voorleggen aan iemand met kanker. Maar het is en blijft een complexe ziekte die om een individuele benadering vraagt. En ja, jij hebt zelf zeker altijd zeggenschap over wat er met jouw lichaam gebeurt. Chemo weigeren kán. Maar daar heerst nogal een taboe op. Want waarom zou je je eigen plan trekken als een deskundige je advies geeft? Er zijn vele opties als het gaat om behandelingen. Schroom dus niet om je eigen bevindingen aan je arts voor te leggen.

2. Dat we het ‘gewoon’ over kanker hebben

We mogen er best bij stilstaan dat er anno 2018 zo openlijk over de ziekte gesproken wordt. Volgens de gepensioneerde huisarts en auteur dr. Hans Moolenburgh, werd vroeger het woord kanker alleen al verbloemd. “Toen ik jong was, zeiden ze: ‘Heb je het gehoord? Ze heeft K’, of: ‘Ze heeft de gevreesde ziekte’.” Aangezien kanker in Nederland doodsoorzaak nummer één is, is het nu ondenkbaar dat we de ziekte niet bij de naam zouden noemen.

3. Dat seks kan lijden onder maar ook beter kan worden door kanker

Kanker kan een behoorlijke impact hebben op je relatie. Bovendien kan een behandeling zoals chemotherapie je libido verminderen. Waar je vroeger nog opgewonden van raakte, doet dat je nu misschien niks of veel minder meer. En de actie tussen de lakens kan ook belemmerd worden doordat je onzeker bent over je lichaam als je bijvoorbeeld een operatie hebt gehad. Maar nee, dat hoeft absoluut niet het einde van je relatie of seksleven te betekenen. In voor- en tegenspoed, toch? En als seks zelf even niet lukt, zijn er genoeg manieren om elkaar op een andere manier lief te hebben. Misschien ontdekken jullie een manier die jullie relatie nóg meer diepgang geeft en jullie extra met elkaar verbindt.

4. Dat er ook mensen zijn die zich topfit voelen tijdens chemotherapie

Kaal, bleek, ziek, zwak en misselijk. Het stereotype beeld van iemand die chemotherapie ondergaat. En ja, die symptomen zíjn ook realistisch. Maar niet iedereen gaat er zo onder gebukt. Zo bestaan er kankerpatiënten die met een beetje geluk gedurende hun chemoprocedure gewoon een triatlon kunnen doen. Maar daar hebben we het eigenlijk maar weinig tot nooit over.

5. Dat de farmaceutische industrie met kankermedicijnen meer verdient dan banken

In mei was nog in het nieuws dat nieuwe kankermedicijnen volgens onderzoekers van de Erasmus Universiteit veel te duur zijn. Farmaceutische bedrijven vragen volgens de experts veel te veel voor hun nieuwe geneesmiddelen. Een schrijnend bericht, want bedrijven verdienen dus over de ruggen van zieken? Als je ziek bent, wil je de best mogelijke zorg en ben je best bereid om daar een smak geld voor neer te tellen. Maar hoe eerlijk gaat dat nog, als ook de ziekenhuizen besluiten welke medicijnen de patiënt koopt en krijgt?

Sophia Zoekt Verder

Zeker dit farmaceutische debacle is een ingewikkeld onderwerp, dat in de online documentaireserie Sophia Zoekt Verder breed wordt belicht. Verder snijdt presentatrice Sophia van Morgen, die zelf twee keer kanker heeft overleefd, ook de andere spraakmakende thema’s betreffende kanker aan. Zoals kanker en seks, vriendschappen en carrière, maar ook niet-reguliere behandelingen van kanker. De afleveringen die ongeveer een kwartier duren, geven je een blik achter het stereotype beeld van kanker dat er bestaat. Tot en met 8 november verschijnt iedere week een nieuwe aflevering op de site van het AD.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Sophia Zoekt Verder, Volksgezondheid en Zorg, AD
Beeld | iStock

Ook interessant