Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Aldabra reuzenschildpadden gewogen in Artis

schildpadden.png

Het was gisteren weer tijd voor de tweejaarlijkse weegbeurt van de reuzenschildpadden in Artis. De zwaarste weegt maar liefst 201 kilo! Met een blaadje sla wordt hij naar de weegschaal gelokt.

 Groot, groter, grootst

De Aldabra reuzenschildpad doet zijn naam eer aan. Het is een echte reus die enorm groot kan worden. Het schild van een mannetje kan wel 1,2 meter lang worden, meer dan twee keer zo groot als die van de gemiddelde landschildpad. Dit maakt de Aldabra reuzenschilpad de grootste landschildpad ter wereld. Omdat ze zo zwaar zijn, is het voor deze schildpad-soort soms erg vermoeiend om veel te doen. Vaak rusten ze overdag, maar sloom zijn ze niet. Als ze willen, kunnen ze best hard lopen.

Vrouwtje verlaat het nest

Het vrouwtje legt vier tot veertien rubberachtige eieren in een ondiep, droog nest. Slechts de helft van deze eieren is bevrucht. Net als andere schildpadden, is er ook bij de Aldabra reuzenschildpad geen sprake van broedzorg. Nadat het vrouwtje haar eieren heeft gelegd, verlaat ze het nest. Bij hoge temperaturen komen de eieren uit na 110 dagen, bij lage temperaturen na 250 dagen. De jonge schildpadden graven zichzelf uit het nest en trekken op eigen houtje de wereld in.

Primeur bescherming

Tijdens de Gouden Eeuw waren zeelieden vaak maanden op zee. Zodra ze onderweg aan land kwamen, haalden ze kilo’s voedsel aan boord. Rond de Indische Oceaan vingen de zeelieden vooral reuzenschildpadden, met als gevolg dat deze landschildpadden snel in aantal afnamen. Gelukkig is hun leefgebied alweer tijden tot beschermd gebied uitgeroepen: de reuzenschildpad was een van de eerste beschermde diersoorten ter wereld. Ze kunnen een leeftijd bereiken van meer dan 180 jaar.

Bron: artis.nl

Ook interessant