Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

3 tips om als vrouw het meeste uit je doktersbezoek te halen

levenstestament.png

Wist je dat je door artsen waarschijnlijk wordt behandeld als een blanke man van rond de vijftig? Met deze drie tips haal je – als vrouw – het meeste uit je doktersbezoek.

Donderdag 7 april, op Wereldgezondheidsdag, lanceert Women Inc. een nieuwe campagne tegen de medische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Waarschijnlijk staat ook jouw medicijnkastje vol pillen die onvoldoende zijn getest op het vrouwenlichaam. En weet jouw arts wel voldoende van de verschillen in geneeskunde voor mannen en vrouwen?

Drie tips voor in de spreekkamer

Op veel van dit soort vragen is helaas nog geen antwoord. Het doel van de campagne ‘Behandel me als een dame’ is dan ook dat iedereen die werkt in de gezondheidszorg, zich realiseert dat vrouwen geen mannen zijn. Wij hebben andere medische klachten, waar misschien ook andere oplossingen voor moeten worden gezocht. Intussen kun je wel iets doen om als vrouw het meeste uit je doktersbezoek te halen. Women Inc. geeft deze drie tips voor in de spreekkamer.

1. Bereid je gesprek goed voor

Bedenk van te voren welke zaken jij  graag wilt bespreken en vraag je hierbij af of het zou kunnen uitmaken dat je een vrouw bent. Women Inc. heeft de ziektebeelden waarbij de verschillen tussen mannen en vrouwen het grootst zijn – zoals depressie en hartklachten – in kaart gebracht. Bekijk of jouw klacht of aandoening hiertussen staat en neem dit mee in je gesprek.

2. Geef alle relevante informatie

Denk hierbij aan zwangerschappen, aandoeningen die bij jou in de familie voorkomen en het verloop van je menstruatie. Heb je tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld last gehad van een hoge bloeddruk, dan kan dit een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Dit soort informatie kan je arts helpen om een betere diagnose te stellen of een behandeling voor te schrijven die voor jou, als vrouw, echt helpt.

3. Durf te vragen of je wordt behandeld ‘als een dame’

Oftewel, vraag of er bij een behandeling of het voorschrijven van een medicijn rekening mee wordt gehouden dat je een vrouw bent. Het kan zijn dat je arts het antwoord (nog) niet weet, maar juist door het stellen van deze vraag zal hij of zij op zoek gaan naar een antwoord.

Het kan ook voorkomen dat er nog geen antwoord is op je vraag, omdat die nog niet is onderzocht. De meest recente kennis over gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen is gebundeld in de Kennisagenda Gender & Gezondheid en is ook te raadplegen in het Handboek voor vrouwspecifieke geneeskunde. Je kunt je (huis)arts wijzen op deze bronnen als hij of zij meer informatie wil.

Steun de campagne, maak je eigen actieposter!

Wil jij niet langer behandeld worden als een blanke man van rond de vijftig jaar? Steun de campagne en maak je persoonlijke ‘Behandel […] als een dame’ poster, deel hem online of druk op ‘print’ en hang ‘m voor je raam!

Ook interessant