Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Moet je alles in huis 20 seconden schoonmaken, net als je handen?

moet-je-alles-in-huis-20-seconden-schoonmaken-net-als-je-handen.jpg

Dat we onze handen minimaal 20 seconden moeten wassen, is nu wel bekend. Maar betekent dit dat je alles wat je in huis aanraakt ook 20 seconden lang moet schoonmaken om het weer virusvrij te maken?

RTL Nieuws vroeg het aan het RIVM.

20 seconden

Om het virus van je handen te krijgen, moet je minimaal 20 seconden schrobben. Maar zou dit dan ook gelden voor je aanrecht, tafel en deurklinken? Volgens het RIVM niet, het virus van oppervlakten verwijderen gaat namelijk een stuk sneller: “Die kun je met een desinfecterend middel gewoon goed afnemen”, aldus een woordvoerder.

Zelfde als peper van je handen wassen

Maar waarom moet je bij je handen dan wel die 20 seconden aanhouden? Volgens het RIVM is daar een simpele verklaring voor. “Als je je handen niet alleen even onder het water wilt houden, maar ze goed wilt wassen met water en zeep, dan moet je bijvoorbeeld ook je vingertoppen reinigen en onder je nagels schoonmaken. Dat kost 20 seconden.” De woordvoerder vergelijkt het met je handen wassen na het schoonmaken van een Spaanse peper: “Als je daar niet de tijd voor neemt, dan kun je je wel voorstellen wat er vervolgens gebeurt…”

Lees ook: Zo was je je kleding het beste om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Juiste reinigingsmiddelen

Gelukkig is dit dus bij het schoonmaken van oppervlakten anders. “Als je bijvoorbeeld je aanrecht schoonmaakt met de juiste reinigingsmiddelen, dan is dat dus voldoende. Gladde oppervlakten zijn niet te vergelijken met je handen.”

Bron |RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant