Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

11 leuke musea om in de kerstvakantie met kinderen te bezoeken

kerstvakantie-musea-kindere.jpg

De kerstvakantie staat bijna voor de deur en dan is het natuurlijk leuk om er lekker op uit te gaan. Toch is het soms knap lastig om een uitje te bedenken dat leuk is voor zowel (groot)ouders als kids.

We hebben daarom een handig overzicht gemaakt van musea waar kinderen heel bij van worden. Denk aan tentoonstellingen die vol staan met lachspiegels, toverlantaarns en treinen tot aan exposities waar je alle ins en outs te weten komt over de ruimte of hekserij. En stiekem vinden wij als volwassenen dat ook wel héél leuk.

1. Speelgoedmuseum Deventer

Ontdek de grootste speelgoedcollectie van Nederland in Deventer met onder andere lachspiegels, toverlantaarns, modelautootjes, mechanisch speelgoed, kijkdozen, bordspellen, treintjes en nog veel meer! Ook leuk voor de ouders, want in de collectie (bestaand uit ruim 13.000 objecten) is ook speelgoed van vroeger te bewonderenNeem een kijkje in het speelgoedmuseum!

2. Louwman Museum

Fan van alles wat met auto’s te maken heeft? Neem dan vooral eens een kijkje in het Louwman Museum in Den Haag! Hier leer je alles over auto’s en hun geschiedenis.

3. Spoorwegmuseum

In het spoorwegmuseum vind je uiteraard treinen in alle soorten en maten, maar je vindt hier ook allerlei spannende attracties als de Vuurproef, een theater en een Techlab waar je zelf proefjes kunt doen!

4. Heksenwaag

Wat doe je als iemand je van hekserij beschuldigt? In Museum de Heksenwaag leer je er alles over en kun je jezelf laten wegen op de enige eerlijke heksenwaag. Het museum heeft ook een speciale speurtocht voor kinderen, waarbij een spiegel en een zaklamp je enige hulpmiddelen zijn!

5. PIT Veiligheidsmuseum

Sparen je kinderen politiewagens of brandweerauto’s? Kom dan naar PIT, het nationaal veiligheidsmuseum van Nederland! In PIT komen ze van alles te weten over de geschiedenis van veiligheid en wat de politie, ambulance en brandweer allemaal doen om ons leven zo veilig mogelijk te maken.

6. Space Expo

Zijn je kinderen vastberaden om astronaut te worden? Neem ze dan mee naar de Space Expo in Noordwijk, Europa’s eerste permanente tentoonstelling over de ruimte. Leer alles over de eerste mensen op de maan en zie de gesimuleerde lancering van een Ariane raket. Kortom: kom er achter wat het inhoudt om een astronaut te zijn!

7. Batavialand

Batavialand in Lelystad neemt je mee in de geschiedenis van de scheepvaart op de Zuiderzee, ontdekkingsreizen, handel en het ontstaan van de provincie Flevoland. Ga aan boord van een levensgrote replica van het 17e-eeuwse VOC-schip Batavia en kom er achter hoe het leven van een 17e-eeuwse matroos er uit zag.

8. Kunsthal Rotterdam

100 jaar Kinetische Kunst’ kunnen kinderen hun ogen uitkijken. Kunst die je moet ervaren! In de jaren ’50 werd kunst steeds commerciëler en gingen kunstenaars experimenteren met kunst die in essentie onverkoopbaar is. Denk aan een spaghettijungle, flitsende installaties, draaiende spiegels en in kleur belichte ruimtes!

9. Nemo Science Museum

Wetenschap saai? Niet als je het zelf kunt testen en ontdekken in het NEMO Science Museum in Amsterdam. Laat je kinderen bijvoorbeeld hun eigen proefjes doen in het laboratorium met een echte labjas en veiligheidsbril of laat ze stoeien met statische of magnetische objecten!

10. Mondriaanhuis

In het geboortehuis van Piet Mondriaan leer je alles over deze bekende schilder en waarom zijn werk zo bijzonder is. Maar kinderen mogen het vooral ook zelf ontdekken: door hun eigen composities te maken in het doe-het-zelf-atelier, in kinderworkshops of tijdens speurtochten.

11. Doe Museum

In het Doe Museum in Veendam kun je heel veel kunst kijken, maar vooral ook zelf veel dingen doen en maken! Echt een museum om naar toe te gaan als je de creativiteit van je kinderen wil stimuleren.

Beeld | iStock
Bron | MuseumTV

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant