Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoeveel langer ben je onderweg nu de maximum snelheid 100 kilometer per uur wordt?

100-maximum-snelheid.jpg

Vanaf 16 maart 2020 is het zover: dan gaat de maximum snelheid in Nederland van 130 naar 100 kilometer per uur. Dit zou de oplossing moeten zijn voor de stikstofcrisis. Maar wat betekent het voor jouw reisduur?

Je verwacht het niet, maar er is zelfs een kans dat je erop vooruitgaat.

Nieuwe verkeersborden

Hoewel de maatregel pas over een aantal dagen ingaat, worden er deze week al de eerste verkeersborden geplaatst met de nieuwe maximum snelheid. Die zullen tot de zestiende nog wel afgedekt zijn. Het zijn verkeersborden met een tijdsvenster. De maximum snelheid van honderd kilometer geldt namelijk alleen overdag, tussen 06.00 uur en 19.00 uur. Daarbuiten geldt de ‘oude’ maximum snelheid van de desbetreffende weg.

Het effect op je reistijd

Dat betekent dat er in de spits een stuk langzamer gereden wordt dan voorheen. En dit heeft natuurlijk effect op je reistijd, maar misschien niet op de manier die je zou denken. Wanneer het niet druk is en je constant door kunt rijden, ben je nu natuurlijk wel langer onderweg. Hoeveel langer precies, dat kun je uitrekenen via deze calculator. Over een afstand van vijftig kilometer, zou je er nu bijvoorbeeld zeven minuten langer over doen.

Lees ook:
Waarom je bij files eigenlijk nooit naar je navigatie moet luisteren

Minder files?

Maar wanneer het druk is, dan kan de verlaagde maximum snelheid juist gunstig uitpakken. Volgens verschillende studies zorgt een langzamere snelheid voor minder files. De snelheidsverschillen zijn bij een lagere maximum snelheid namelijk kleiner, waardoor mensen dichter op elkaar kunnen rijden en minder vaak van baan wisselen. Bovendien wordt de rechterbaan op deze manier ook beter benut. De optimale snelheid voor zo min mogelijk files ligt op 91 km/u en 100 km komt daar dus aardig bij in de buurt.

Eerder vertrekken

Toch is dit nog steeds geen garantie. De meeste files vormen zich in de Randstand, waar de maximum snelheid altijd al honderd kilometer per uur was. Dat betekent dat je er buiten de Randstand meer van gaat voelen, en dus gemiddeld langer over je reis zal doen. Bovendien zorgt een vermindering van files er weer voor dat méér mensen de auto pakken, wat juist weer voor files zorgt. Het is dus verstandig om vanaf 16 maart tóch iets eerder op pad te gaan.

Bron | dvhn.nl, Indebuurt.nl, Trouw
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant