Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Door deze 10 voorwerpen in huis heb je zo de griep te pakken

verkouden-vrouw.jpg

De griep is er weer. In Nederland heerst een heuse griepepidemie. Winkelmandjes, het handvat van deuren die iedereen gebruikt, een openbaar toilet of de nootjes in een schaaltje op de bar: het zijn allemaal enorme bacteriehaarden. Toch liggen de echte ziektekiemen thuis op de loer…

Helpling.nl, het platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, verzamelde de tien meest onhygiënische items in je huishouden en vertelt wat je kunt doen om oprukkende bacteriën een halt toe te roepen.

1. De dweil
Met een miljard bacteriën per vierkante centimeter staat de mop stipt op één. Geen wonder: zo’n dweil glijdt over de vloer en dus over stof, haren en restjes. Zet je hem na gebruik ongewassen en vochtig weer terug in de hoek? Dan vermenigvuldigen de bacteriën zich snel.

Aanpak: koop een afneembare dweil en was die na elke schoonmaakbeurt op 60 graden. Een mop die niet in de was kan, moet je minimaal elke twee maanden vervangen.

2. Contactlenzen
Onderzoekers ontdekten in de ogen van lenzendragers meer dan 5.000 bacteriën die daar normaal gesproken niet voorkomen. Hier kun je een ooginfectie door krijgen. Aangezien lenzen constant vochtig worden gehouden, is het eenvoudig voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Aanpak: de bacteriën ontstaan vooral in het lenzendoosje, vervolgens breng je ze samen met je lenzen over naar je oog. Vervang het lenzendoosje daarom elke drie maanden.

3. De kraan
Ja, echt. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde kraan meer dan 2,7 miljoen bacteriën bevat. We draaien de kraan open na ons wc-gebruik, daarna wassen we onze handen. En draaien vervolgens met schone handen het vuile handvat van diezelfde kraan weer dicht. Een vicieuze cirkel.

Aanpak: maak de kraan eens per week goed schoon, ook de plekken waar je moeilijk bij kunt.

4. Theedoeken
Vies maar waar. Uit onderzoek blijkt dat 89% van alle theedoeken de E. colibacterie bevat. Deze bacterie kan zich goed nestelen op de vochtige doek en zo een voedselinfectie veroorzaken.

Aanpak: wissel elke twee à drie dagen van theedoek en was de vuile op 60 graden. Gebruik daarnaast nooit diezelfde theedoek om je handen te wassen.

5. Je tas
Je zet ’m op de grond op je werk, op het toilet of in de trein of tram. Hierdoor draag je elke dag meer dan 10.000 bacteriën met je mee. Door de ruwe structuur van tassen hebben bacteriën een goede grip.

Aanpak: maak de binnen- én buitenkant van je tas geregeld schoon met een doekje met schoonmaakazijn.

6. Knuffels
Eén op de vijf kinderknuffels is nog nooit gewassen. Hierdoor zijn er op 80% van alle teddyberen besmettelijke bacteriën te vinden die onder andere urineweginfecties, diarree of astma kunnen veroorzaken.

Aanpak: bevries de knuffel twee dagen in een plastic zak. De temperaturen onder nul doden huismijt en ziektekiemen. Was de teddybeer daarna op een zacht wasprogramma en laat hem vervolgens twee dagen drogen.

7. Je pyjama
Uit een Brits onderzoek blijkt dat mannen hun pyjama gemiddeld 13 dagen achter elkaar dragen zonder te wassen, bij vrouwen is dit zelfs 17 (!) dagen. Het is onnodig om te zeggen dat je bedhygiëne hiermee niet vooruitgaat. Van een vieze pyjama kun je zelfs blaasontsteking krijgen.

Aanpak: wissel twee keer per week van pyjama en was je gedragen pyjama op 60 graden.

8. Het nagelschaartje
Onder je vingernagels broeien bacteriën. Bij mannen bevat 24% van de nagels darmbacteriën, bij vrouwen is dit 15%. Deze diarree veroorzakende bacteriën verplaats je naar het schaartje wanneer je je nagels knipt.

Aanpak: maak het nagelschaartje eens per maand met desinfecterend middel schoon én deel ’m niet met anderen. Anders kun je handschimmels overdragen.

9. Je schoenen
Je schoenzolen bevatten 421.000 bacteriën, die je op een zeker moment dus ook mee naar huis neemt. Schoenen op de mat achterlaten is helaas niet de oplossing, zelf je sokken absorberen veel van deze bacteriën.

Aanpak: trek je schoenen uit in de hal, zodat je de bacteriën niet door het hele huis verspreidt. Dweil daarnaast elke week met allesreiniger.

10. Sponsjes
Een oud sponsje kan meer vuil verspreiden dan het verwijdert. Gemiddeld zitten er meer dan 10 miljoen bacteriën per vierkante meter op een gebruikt sponsje.

Aanpak: wees niet te zuinig met sponsjes. Als je ze dagelijks gebruik, pak dan elke week een nieuwe. De oude spons mag je weggooien.

Lees ook

Bekijk ook

Kun je door de krassen nauwelijks je tegenliggers zien? Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant