Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

10 gewoontes waarmee je tijd kunt besparen

tijd-besparen.png

Aan de tijd kun je niets veranderen. Er zitten nu eenmaal 24 uren in een dag en daar valt niet aan te sleutelen. Wat je wel kunt doen, is efficiënter gebruikmaken van deze tijd waardoor je wekelijks zo’n 60 minuten ‘bespaart’.

Volgens Jonathan Alpert, psychotherapeut, coach en auteur van het boek Be fearless: change your life in 28 days, is het mogelijk om naast een fulltimebaan genoeg tijd over de houden. “Veel van mijn cliënten werken meer dan zestig uur per week en hebben nog genoeg tijd over voor zichzelf en hun familie. Hoe ze dat doen? Door prioriteiten te stellen. Ze weten precies wat belangrijk is, wat urgentie heeft en wat niet. Ze weten wanneer ze nee of ja moeten zeggen tegen dingen. En ze weten hoe ze de tijd moeten maximaliseren die ze wel hebben en niet stil te staan bij de tijd die ze niet hebben.” 

Met onderstaande 10 gewoontes kun jij je tijd optimaliseren!

1. Houd bij hoe je je tijd spendeert

Om er bewust van te zijn hoeveel tijd je spendeert, is het interessant om voor een week bij te houden wat je van uur tot uur doet. Door deze eenvoudige oefening heb je sneller inzicht waar je eventueel tijd mee kunt besparen.

2. Verander je denken

Verander je denken in ‘Ik ben zo druk’ en ‘Ik heb daar geen tijd voor’ in ‘Ik zal goed gebruikmaken van de tijd die ik heb’ en ‘Ik kan alleen maar zo veel doen in een dag en zal ervoor zorgen dat ik bereik wat redelijk is vandaag.’

3. Bepaal welke taken de prioriteit krijgen

Structureer al je taken per dag en kijk welke taken prioriteit hebben. Plan aan het begin van de dag de belangrijkste taken. Op dat moment heb je de meeste energie en voorkom je dat de taken die niet à la minute hoeven te gebeuren in de weg staan. Echter voor velen is het gemakkelijker om eerst de taken op te pakken die niet de prioriteit hebben, wat uiteindelijk resulteert in uitstelgedrag. En dat kost altijd meer tijd.

4. Eerder opstaanAls je elke dag 15 minuten eerder opstaat dan normaal, creëer je hiermee 75 minuten aan extra tijd in je werkweek. Veel van de cliënten van Alpert benutten deze tijd om in de ochtend hun e-mail te checken zonder te worden gestoord door telefoontjes. Of ze doen hun dagelijkse work-out.

5. Houd je internetgebruik bij

Wanneer mensen online zijn, verliezen ze vaak het gevoel voor tijd waardoor ze zo een paar uur verder zijn. Hierbij houden ze zich meestal niet aan hun beoogde taak, zoals bijvoorbeeld het checken van de e-mail, maar surfen ook nog even door om filmpjes te bekijken of inspiratie op te doen.

6. Maak een to-do-list

Maak aan het begin van de dag een to-do-list met wat je moet doen. Stel aan het einde van de dag eenzelfde lijst bij voor de volgende werkdag.

7. Uitloggen op je social media accounts

Als je een deadline moet halen of een taak echt af moet hebben, schakel dan je social media uit. Je komt dan niet in de verleiding om toch te spieken, waarmee je soms al enkele minuten verspilt.

8. Check of je verwachtingen reëel zijn

Wil je naar de sportschool, de kinderen naar school brengen, de was draaien en met de hond lopen vóór negen uur ’s ochtends? Bekijk of dit reëel is, stel anders je verwachtingen bij.

9. Doe je boodschappen op één plaats

Om tijd te besparen, doe je al je boodschappen op één plaats in plaats van overal naar toe te vliegen. Het geeft ook nog eens rust.

10. Houd je omgeving schoon en georganiseerd

Van een rommelig bureau of huis raak je afgeleid. Hierdoor krijg je de neiging om te gaan opruimen, waardoor je de focus verliest op de dingen die moeten gebeuren.

Bron: Huffingtonpost

Ook interessant