Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Herkenbaar? Een op de vijf Nederlanders vermijdt de huisarts uit schaamte voor intieme klachten

schaamte-voor-de-huisarts.jpg

Zoek jij liever op het internet op wat je tegen kwaaltjes en klachten moet doen dan dat je naar de dokter gaat? Blijkbaar ben je niet de enige. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders vermijden uit schaamte voor intieme gezondheidsklachten de huisarts. Hierdoor blijft ruim een derde een half jaar of langer met klachten rondlopen.

Eén op de drie Nederlanders stelt de diagnose liever zelf via Google dan naar de dokter te gaan.

Schaamte voor de huisarts bij intieme klachten

Uit een nieuw onderzoek van het gezondheids- en hygiënebedrijf Essity blijkt dat één op de vijf Nederlanders een bezoek aan de huisarts bij klachten het liefst vermijdt vanwege schaamte. Om te voorkomen dat je de klachten aan de huisarts moeten vertellen, stelt een op de drie Nederlanders liever via informatie op Google een eigen diagnose als het op intieme gezondheidsproblemen aankomt. Uit schaamte voor de huisarts blijft ruim een derde van de Nederlanders een half jaar of zelfs nog langer rondlopen met klachten. Huisarts dr. Danka Stuijver ziet het ook regelmatig in haar partijk voorkomen. Pas wanneer de klachten echt erger worden dan schaamte wordt er hulp aan de huisarts gevraagd. Dit terwijl medische hulp in een eerder stadium het erger worden van de klachten had kunnen voorkomen. 

Over de schaamte heen stappen

Daarnaast benadrukt Stuijver dat het voor huisartsen ‘just another day at the office’ is, en dat ze niks raar vinden. Alles is bespreekbaar en het blijft tussen de muren van de spreekkamer. Tevens kan een huisarts je alleen maar beter helpen als je eerlijk bent over je klachten, hoe intiem deze ook zijn. Daarnaast ben je vast niet de eerste die met een bepaalde intieme klacht of kwaal bij de dokter aanklopt, maar komt dit veel vaker voor.

Op je gemak bij de huisarts 

Soms voel je je bij intieme klachten misschien meer op je gemak bij een vrouwelijke arts. Als je normaal gesproken een mannelijke huisarts hebt, vraag dan of je huisartsenpraktijk ook een vrouwelijke arts heeft waarbij je terecht kunt. Let wel op: dit is lastig bij spoedgevallen en daarnaast kan het dat je langer moet wachten voordat je bij de vrouwelijke huisarts terecht kan. Ook kan het zijn dat je geholpen wordt door een huisarts in opleiding. Deze heeft een basisopleiding geneeskunde afgerond, doet een vervolgopleiding huisartsgeneeskunde en werkt onder supervisie van een huisarts. Mocht je je hier toch niet prettig bij voelen, bijvoorbeeld bij hele intieme klachten, dan kun je ook aangeven dat je door je vaste huisarts geholpen wil worden. 

Voel je je echt niet op je gemak bij je huidige huisarts? Dan kun je ook veranderen van dokter. Je kunt eventueel ook eerst een gesprek met een huisarts aanvragen, voordat je een overstap maakt.  

Lees ook: Voor deze aandoeningen schamen we ons het meest bij de huisarts

Minder naar de huisarts door de pandemie

Uit het onderzoek bleek niet alleen schaamte een drempel te vormen, maar ook door de coronapandemie gingen Nederlanders minder naar de huisarts. Eén op de zes Nederlanders bezocht de huisarts niet vanwege de toegenomen druk op de zorg. Daarnaast vond 40 procent van de Nederlanders dat er onduidelijke communicatie was over of je nou wel of niet naar de huisarts mocht met bepaalde symptomen tijdens de pandemie.

Bron | Essity, Rijksoverheid, Huisarts.nl
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant