Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

1 juli: wat mag er nu wel en niet? Alle maatregelen op een rij

1-juli-wat-mag-er-nu-precies-wel-en-niet-alle-maatregelen-op-een-rij.jpg

Versoepelingen, nieuwe regels, extra versoepelingen… Het is best lastig om niet in de war te raken van wat er nu wel weer mag en wat (nog) niet. Gelukkig heeft de overheid alle maatregelen die vanaf 1 juli gelden op een rijtje gezet.

Dus nog één keer voor de duidelijkheid: dit mag er vanaf vandaag allemaal weer (en dit nog niet).

De belangrijkste maatregelen

Allereerst even de basisregels op een rij. De overheid heeft duidelijk gemaakt dat welke versoepelingen er ook zijn, er vijf regels zijn die voor onbepaalde tijd áltijd blijven gelden. Dat zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand van anderen
  • Reis zo veel mogelijk buiten de spits
  • Blijf weg van drukke plekken
  • Was vaak je handen
  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen

Sportscholen

Vanaf vandaag mogen sportscholen weer open. Hartstikke fijn voor ondernemers én voor ons, want na al die maanden binnen zitten kunnen we wel wat beweging gebruiken. Ook in sportscholen geldt: houdt afstand, was je handen, enzovoorts. Sportkantines mogen ook weer open, dus die gezonde smoothie na een goede work-out kan ook weer.

Lees ook:
Dít kun je verwachten als je naar een heropende sportschool gaat in coronatijd

Het openbaar vervoer

Vanaf vandaag zijn alle zitplaatsen in het openbaar vervoer weer beschikbaar, wat betekent dat er meer mensen kunnen reizen. Een mondkapje in het ov blijft verplicht, en de tijd van waarschuwingen is voorbij: vanaf nu is de kans groter dat je een boete krijgt als je geen mondkapje draagt. Ook in taxi’s zijn mondkapjes verplicht. Reizen in de spits mag, maar nog steeds blijft het advies: reis alleen wanneer het écht nodig is.

Regels in openbare ruimtes (binnen)

Bijeenkomsten zijn weer toegestaan tot maximaal honderd mensen. Het personeel telt hierbij niet mee. Deze bijeenkomsten zijn toegestaan als er aan de volgende regels voldaan wordt: er moet gereserveerd worden, er moet vooraf een gezondheidscheck gedaan worden, het moet mogelijk zijn dat iedereen anderhalve meter afstand houdt. Dit betekent dat de meeste bioscopen, cafés, theaters, restaurants en uitvaartcentra weer open kunnen. Discotheken en nachtclubs blijven dicht, hier wordt op 1 september opnieuw naar gekeken.

Regels voor buiten

Buiten zijn bijeenkomsten tot 250 mensen toegestaan, ook weer exclusief personeel. Verder gelden dezelfde regels als binnen: er moet gereserveerd worden, er moet vooraf een gezondheidscheck gedaan worden, iedereen moet anderhalve meter afstand houden. In dierentuinen en pretparken geldt geen maximum aantal bezoekers.

Regels in de auto

Je mag weer met mensen uit andere huishoudens in de auto zitten, maar ook dan wordt het dragen van een mondkapje sterk aangeraden. De anderhalve meter afstand is hierdoor dan niet nodig.

Uitzonderingen 1,5 meter afstand

Niet iedereen hoeft anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Op de site van de Rijksoverheid worden een aantal uitzonderingen benoemd. Mensen uit één huishouden en kinderen tot twaalf jaar hoeven geen afstand van anderen te houden. Jongeren tot achttien jaar hoeven geen afstand van elkaar te houden, maar wél van volwassenen. Verder gelden er uitzonderingen voor hulpbehoevenden en hun begeleiders, kappers, masseurs, rijles instructeurs, sporters, acteurs en dansers.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid
Beeld | iStock

Ook interessant