null Beeld

Zó voorkom je dat je deze zomer last krijgt van een zonnesnor

Als je na een dagje in de zomerzon in de spiegel kijkt hoop je natuurlijk te zien dat je een lekker egaal gebronsd kleurtje gekregen hebt. Als je dan merkt dat alleen je bovenlip een donkerder kleurtje heeft, is dat natuurlijk niet écht het gewenste resultaat. Zo’n ‘zonnesnor’, zoals dit fenomeen genoemd wordt, kan flink vervelend zijn.

Hoe ontstaat een zonnesnor en hoe kun je voorkomen dat je er deze zomer last van hebt? Dat zochten we voor je uit.

Zonnesnor

In officiële termen wordt zo’n zonnesnor melasma genoemd, of hyperpigmentatie. Die donkere verkleuring van je bovenlip ontslaat omdat je huid op die plek extra veel pigment aanmaakt, en er dus een soort ophoping ontstaat. Er zijn verschillende oorzaken voor melasma; voornamelijk de genen, hormonen en blootstelling aan zonlicht. Een combinatie van die drie factoren zorgt meestal dat het écht zichtbaar wordt en je dus een zonnesnor ziet zitten.

Hormonen

Melasma komt vooral voor bij vrouwen en wordt dus gedeeltelijk veroorzaakt voor hormonen. Door schommelingen van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron, bijvoorbeeld door de anticonceptiepil, zwangerschap of de overgang, raakt je hormoonhuishouden in de war. Als je lijf dan veel oestrogeen aanmaakt, gaat de productie van melanine omhoog. Dat komt aan de huid op de oppervlakte en geeft extra pigment af. Omdat hormonen zo veel invloed hebben op hoeveel pigment onze huid aanmaakt, komt melasma ook vaak voor tijdens de zwangerschap; meestal in de vorm van een zwangerschapsmasker.

Zonlicht

Zonlicht, en voornamelijk de uv-stralen, activeren de cellen die pigment aanmaken, waardoor die verkleuringen bij melasma nog veel donkerder worden. Vandaar natuurlijk ook de naam 'zonnesnor'. Ook genetische aanleg speelt een belangrijke rol: als je moeder last heeft van melasma of andere pigmentvlekken, is de kans dat jij ze krijgt een stuk groter. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals anticonceptiemiddelen of middelen tegen epilepsie kunnen een rol spelen.

Lees ook: Déze 4 ingrediënten in huidverzorgingsproducten zijn essentieel voor de 50+ vrouw

Zonnesnor voorkomen

Een zonnesnor voorkomen als je er genetische aanleg voor hebt en je hormoonhuishouding veranderd is, is heel lastig. Maar je kunt wél wat voorzorgsmaatregelen nemen. Smeren met zonnebrandcrème is altijd belangrijk, maar zéker om de zonnesnor te voorkomen. Ook in de winter en op regenachtige dagen is die bescherming nodig. Maak het aanbrengen van zonnebrandcrème een vast onderdeel van je ochtendroutine, en herhaal het ook nog een aantal keer op een dag. Het liefst zelfs om de twee uur, op momenten dat de zon écht krachtig is (bijvoorbeeld tussen 11 en 3 uur) kun je het beter zelfs elk uur herhalen. Ook het dragen van een leuke zonnehoed met brede rand kan helpen; dit zorgt meestal voor schaduw op je gezicht waardoor er minder directe straling op je huid komt.

Behandeling

Medische redenen voor een behandeling van een zonnesnor zijn er eigenlijk niet; het is niet schadelijk voor je lichaam. Wel kan het veel vrouwen onzeker maken, waardoor ze wel kiezen om iets te laten doen aan deze donkere verkleuring op hun gezicht. Een zonnesnor kan soms vervagen door het gebruik van bepaalde huidverzorgingsproducten. Zo kan een exofoliërende gezichtsreiniger zorgen dat de buitenste, gepigmenteerde cellen van de huid verwijderen. Ook een serum met vitamine C kan in sommige gevallen de verkleuring verminderen. Bij ernstige verkleuring kun je naar de huisarts gaan. Die kan je vervolgens doorsturen naar een dermatoloog, die een breder scala aan behandelmethoden kan toepassen als dit nodig is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Refinery29, Huidarts

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden