Zijn dure bh's ook echt beter? Expert geeft eerlijk antwoord
Bh's heb je in allerlei soorten maten, stoffen, kleuren en prijzen. Voor dat kleine stukje stof dat meestal ook nog eens bedekt zit onder een heleboel kleding, betaal je vaak de hoofdprijs. Maar is een dure bh echt beter dan eentje van een goedkopere kledingketen?
Betaal je voor het merk ,of zit er echt verschil in kwaliteit?
Goede bh's zijn vaak duur
Het is natuurlijk leuk om jezelf af en toe op een nieuw setje lingerie te trakteren, maar de prijzen lopen hiervoor nogal uiteen. Ga je naar een lingeriewinkel, dan ben je vaak het tienvoudige kwijt dan wanneer je bij een goedkope winkelketen op de ondergoedafdeling kijkt. RTL Nieuws ging op onderzoek uit en sprak onafhankelijk lingerie-expert Fabienne Zwanenburg. Zij legt uit dat er twee redenen zijn dat goede bh's van lingeriewinkels vaak zo duur zijn. Het hangt ten eerste af van de kwaliteit van de stoffen en ten tweede van de manier waarop die stoffen worden gebruikt.
Kwaliteit van de stoffen
Hoewel je bij een goedkopere kledingwinkel net zo goed een katoenen bh kunt scoren als bij een lingeriewinkel, zit daar wel een verschil in. Merken in het hoge segment gebruiken namelijk alleen de katoendraden waar geen bolletjes aan zitten. De resten van dat katoen gaan naar de goedkopere kledingmerken en worden bijvoorbeeld gebruikt voor beddengoed. Ook in andere stoffen zoals lycra zit een kwaliteitsverschil. Daardoor betaal je dus meer.
Lees ook: Je bh langer mooi houden? Het kan dankzij déze tips
Betalen voor de reststof
De tweede reden dat goede beha’s vaak zo duur zijn, komt door de manier waarop de stoffen worden gebruikt. Zo’n mooi kanten randje op je ondergoed wordt er bijvoorbeeld op zo’n manier opgezet, dat de rest van het kant niet meer gebruikt kan worden. Je betaalt dus ook voor die reststof.
Duurdere bh's hebben een betere pasvorm
Goede bh's kosten dus vaak meer geld, maar hebben daarmee wel een betere pasvorm. Dat komt omdat er bij goede en daarmee duurdere bh's meer opbouw en heel veel verschillende stukjes stof worden gebruikt, soms wel 46. Zo’n bh bestaat uit bandjes, zijpanden, beugels en past daardoor een stuk beter. Daarnaast worden bij goede bh's de patronen van de stof gespiegeld en ontstaat er meer snijafval. Die reststof kan vervolgens niet meer opnieuw worden gebruikt.
Duurder, maar ook duurzamer
Er hangt dus een fikser prijskaartje aan, maar een goede bh gaat door al dat precisiewerk ook een stuk langer mee. Daardoor kun je het naast een dure aankoop ook als een duurzame aankoop zien. En wil je investeren in nieuwe lingerie, zorg dan wel dat je de juiste maat te pakken hebt, anders is zo’n bh pas echt duur.
Bron | RTL Nieuws, Fabiennezwanenburg.nl
Beeld | iStock