null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zelf de laagjes in je haar knippen? Dít is de beste manier

Mis jij de kapper ook zo? Kapsalons zijn door de coronacrisis alweer maanden gesloten. En dat merk ook jij vast aan je kapsel. Het barst inmiddels van de online tutorials om zelf je haar te knippen. En, specifieker: om zelf de laagjes in je haar te knippen. Hoe je dat doet, zie je hieronder.

"Ga alsjeblieft niet zelf aan de gang met een schaar", drukte kapper Kaylee ons eerder deze coronacrisis al op het hart. Met andere woorden: laat de boel de boel en wacht tot de kapsalon weer opengaat. Een kapper knipt namelijk natuurlijk nog altijd het best, ook je laagjes. Maar wil jij voor die tijd toch écht graag zelf je laagjes knippen? Dit is de beste en duidelijkste tutorial die we konden vinden voor het 'bijknippen' van de laagjes in je eigen haar.

Zo kun je het best zelf je laagjes knippen

YouTube barst van filmpjes waarin beautyvloggers hun haar zelf in laagjes knippen. De populairste manier lijkt de paardenstaart-methode te zijn: je gooit al je haar naar voren en maakt een strakke staart bovenop je voorhoofd. Vervolgens knip je de puntjes van het haar in die staart af. Maar is dit wel de beste manier?

Na een grondige zoektocht, kwamen we uit bij een duidelijke tutorial van de Nederlandse haarstylist Tessa Grootscholten. Zij raadt de paardenstaart-methode af, omdat het niet voor de mooiste overloop tussen laagjes zorgt. Hoe je de laagjes in je haar volgens de expert dan het best wél zelf kunt knippen? Dat laat ze in onderstaande video vanaf 6:30 zien. Je hebt een spiegel en goede kappersschaar nodig.

Deze dame doet het precies hetzelfde als Tessa, maar dan sneller en met minder uitleg:

Stappenplan lezen

Vind je het prettig om naast het filmpje te kunnen lezen hoe je het moet doen? Wij schreven de stappen voor je uit:

De onderste laagjes van je haar

1. Je begint met het onderste gedeelte van je haar. Maak een middenscheiding.

2. Maak het rechterdeel van je haar vast met een haarklem.

3. Kam het linkerdeel van je haar naar voren.

4. Houd je wijsvinger en middelvinger van de hand waar je níet mee knipt gestrekt en leg ze, als een soort schaar, om de pluk haar heen die je wilt knippen. Glijd af naar de gewenste hoogte: hoeveel wil je van je haar en laagjes afknippen?

5. Als je de hoogte hebt bepaald, is het belangrijk dat je je wijsvinger en middelvinger er goed gestrekt en recht omheen knijpt. Knip nu het stukje haar onder je vingers zo recht mogelijk af.

6. Kam de pluk haar die je zojuist hebt geknipt even door, zodat je alle eventuele uitstekende puntjes goed ziet. Knip die vervolgens ook weg.

7. Maak het zojuist geknipte rechterdeel van je haar vast en maak het linkerdeel los. Doe daar nu hetzelfde mee als bij stap 3 tot en met 6.

8. Controleer of je het onderste gedeelte goed hebt geknipt door nu ál je over je linkerschouder en vervolgens over je rechterschouder te kammen. Zie je uitstekende plukjes? Knip die dan weg.

9. Ziet alles er goed uit, dan ga je door naar het bovenste gedeelte van je haar.

De bovenste laagjes van je haar

10. Pak het haar tot onder de kruin en kam het omhoog en schoon naar voren. Houd de pluk vervolgens goed vast.

11. Strek je wijsvinger en middelvinger van de hand waar je straks níet mee gaat knippen. Plaats ze, als een soort schaar, om de pluk haar heen die je net bij elkaar hebt gekamd. Glijd met je wijsvinger en middelvinger af naar de gewenste hoogte en houd het haar daar stevig vast.

12. Knip de puntjes van het haar dat nu onder je wijsvinger en middelvinger uitsteekt. Doe dit het liefst met de inknipmethode: je knipt verticaal, tegen de haren in. Knip je in je bovenste laagjes net zo recht als bij de onderste laagjes, dan kun je een nogal botte lijn krijgen.

13. Dan is het tijd voor het laatste onderdeel...

De onderste en bovenste laagjes van je haar mooi in elkaar laten overlopen

14. Verdeel het haar in twee delen en maak het rechterdeel vast met een haarklem, net als bij stap 1 en 2.

15. Deel dat rechterdeel nu ook in tweeën: maak een scheiding tussen je haar aan de voorkant en aan de achterkant van je oor. Zet de achterkant eventueel vast met een haarklem.

16. Pak de haren van het voorst gedeelte vast en trek ze goed opzij, zodat ze horizontaal vanaf je oor afgaan.

17. Klem het stuk haar dat je vasthebt tussen de gestrekte wijsvinger en middelvinger van je hand waarmee je níet knipt. Let hierbij op dat je vingers het kortst geknipte puntje van de bovenlaag en onderlaag vasthouden. Als het goed is zijn alle plukjes die daartussenin zitten een stuk langer. Precies die plukjes kun je dus afknippen.

18. Pak vervolgens de haren van het achterste gedeelte vast en trek ze goed opzij. Klem ook nu de pluk tussen je wijsvinger en middelvinger en focus op het kortst geknipte puntje van de bovenlaag én onderlaag. Alle langere puntjes daartussenin, kun je afknippen.

19. Het rechterdeel van je haar is nu klaar. Maak het vast en haal de haarklem uit het linkerdeel van je haar. Voer aan die kant dezelfde stappen uit als bij 12 tot en met 15.

Controleer je vers geknipte haar

20. Controleer of je je haar symmetrisch hebt geknipt. Haal je handen vanaf je hoofdhuid door je haar, naar de uiteinden. Zo controleer je of je handen ongeveer even lang onderweg zijn en of je haar aan de rechterkant korter of langer is dan aan de linkerkant.

21. Is dit wel het geval? Ga dan, afhankelijk van welke kant precies langer is, terug naar de stappen waar je die kant knipte. Knip het nu opnieuw tot de gewenste lengte.

Breng je haar in model

22. Is dit niet het geval? Dan ben je klaar met knippen en is het tijd om je haar mooi in model te brengen. Wist jij dat je met een simpel plastic flesje mooie krullen in je haar kunt creëren? Probeer het eens.

Lees ook:

Snel last van vette lokken? Probeer dan eens dit handige kapperstrucje

Andere manieren om je laagjes te knippen

Ben je toch benieuwd naar de andere methoden om zelf je laagjes te knippen? Check dan onderstaande video's. Let op: ook al zijn de reacties eronder positief, je doet het op eigen risico. Knip eerst dus liever zo min mogelijk van je haar af. Liever te weinig dan te veel, als blijkt dat de methode toch niet zo goed voor jou uitpakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | YouTube

Beeld | Getty

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden