null Beeld

Ze raken verstopt door make-up en nóg 7 fabeltjes over je poriën

Poriën: we hebben ze allemaal en toch willen we ze het liefst verbergen. We smeren ons suf in de hoop onze poriën te verkleinen of in ieder geval minder zichtbaar te maken. We zijn er zo mee bezig dat er door de jaren heen allerlei fabeltjes over poriën zijn ontstaan. Tijd om die te ontkrachten. 

De eeuwige zoektocht naar je wondermiddel tegen poriën, bestaat het wel? Of kunnen we onze poriën beter leren te accepteren?

Fabeltjes

Hoogste tijd om alles te vergeten wat je dacht te weten over poriën, de kans is namelijk groot dat je onderstaande fabeltjes altijd als waarheid hebt aangenomen. Of het nou grootmoeders tips waren of je het ergens hebt gelezen: de volgende stellingen over poriën zijn níet waar.

1. Je hebt één soort poriën

Allereerst wordt er vaak gedacht dat er maar één soort poriën bestaat. Dat is dus een fabeltje. Er bestaan namelijk twee type poriën: olie- en zweetporiën. Hoe dit fabeltje in de wereld is gekomen, is best logisch. Je olieporiën zijn namelijk de poriën die je ziet op je gezicht. Je zweetporiën zijn over je hele huid te vinden en brengen je zweet van de zweetklieren naar het oppervlak van de huid. Maar deze zweetporiën zijn zo klein, dat je ze met het blote oog helemaal niet kunt zien.

2. De grootte van je poriën verandert

Een ander fabeltje over poriën, is dat je invloed kunt uitoefen op de grootte. Helaas is ook dit niet waar. Je kunt smeren wat je wilt maar de grootte van je poriën is voornamelijk genetisch bepaald. Je kunt je poriën wel kleiner laten lijken, al is dit geen permante oplossing. Dit doe je door bijvoorbeeld regelmatig je poriën te exfoliëren en te smeren met retinol. Of zelfs een laser- of microneedle-behandeling te ondergaan. Maar ook hierbij geldt dat het je poriën slechts kleiner doet líjken, en je niet daadwerkelijk de grootte verandert.

3. Koud water sluit je poriën

Begin jij de dag altijd met een koude plens water in je gezicht? Dan hopen we vooral dat je het doet om wakker te worden, en niet om je poriën aan te pakken. Dit fabeltje stelt namelijk dat koud water je poriën sluit. Een beetje water in je gezicht heeft helaas helemaal geen effect op je poriën, wel zorgt het voor een frisse uitstraling. Kan dus nog steeds geen kwaad.

4. Zon maakt je poriën kleiner

Ook dit is een eeuwenoud fabeltje over poriën. Een middagje in de zon zou wonderen moeten doen voor je huid, je poriën minder zichtbaar maken en zelfs acne verminderen. Helaas heeft dit zelfs een omgekeerd effect: je beschadigt je huid namelijk wanneer je deze te lang aan uv-straling blootstelt. Ook zorgen de zonnestralen voor minder collageen in je huid, waardoor je poriën juist groter kunnen lijken. Hoe minder elastisch de huid wordt, hoe groter je poriën ogen.

5. Je kunt je poriën open stomen

Door je gezicht te stomen, zouden volgens het fabeltje je poriën meer open gaan staan, waardoor je huid je gezichtsverzorgingsproducten beter op zou nemen. Helaas is ook dit niet het geval. Wat er namelijk daadwerkelijk gebeurt tijdens het stomen, is dat de bloedvaten in je gezicht meer uitzetten. Hierdoor hebben je poriën juist tijdelijk een kleinere opening om verzorgingsproducten op te nemen.

6. Make-up verstopt je poriën

Een ander veel voorkomende gedachte is dat make-up zoals foundation je poriën verstopt. Je hoeft bij een onzuivere huid dus niet meteen je make-up de deur uit te doen, maar kies het liefst voor niet-comedogene varianten. Dit kun je terugvinden tussen de ingrediënten van je make-up. Hierdoor raakt je huid minder snel geïrriteerd, waardoor je minder kans hebt op onzuiverheden. Het is dus gelukkig ook een fabeltje, al blijft het natuurlijk het beste voor je huid om deze zo vaak mogelijk te laten ‘ademen’.

Lees ook: Zó kun je grove poriën verbergen met make-up

7. Mee-eters zijn vastzittende viezigheid in je poriën

Verstopte poriën worden veroorzaakt door een verhoogde olieproductie en opstapeling van dode huidcellen. Een mee-eter of puistje ontstaat pas wanneer de opening van de poriën geblokkeerd wordt door dode huidcellen of olie. Het is dus geen vastzittende viezigheid, maar een verstopping van een huidproces.

8. Je gezicht vaak wassen voorkomt verstopte poriën

Als je een puistje of andere onzuiverheid opmerkt, is het logisch dat je meteen aan de slag wilt met allerlei scrubs, exfolieer-crèmes en serums. Toch is dit niet per se de beste oplossing voor je poriën. Was je je gezicht te vaak met allerlei verschillende hulpmiddelen, dan kan je huid sneller geïrriteerd raken en droger worden en je kunt meer last krijgen van roodheid. Het kan zelfs leiden tot nog meer verstopping. Was je gezicht dus maar met mate en laat onzuiverheden, hoe moeilijk ook, het liefst zo veel mogelijk met rust.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Real Simple

Beeld|iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden