viezigheid lange nagels Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleMode & Beauty

Wil je (niet) weten: zoveel viezigheid zit er onder lange nagels

Mooi hoor, die lange nagels. Maar het is ook een verzamelplaats voor een hoop viezigheid. En dat kan volgens deze deskundige vervelende gevolgen hebben.

Benieuwd wat zich allemaal ophoopt onder die lange (nep)nagels? We zetten het op een rij.

Viezigheid onder nagels

Onder je nagels, en dan vooral in het randje tegen de huid, leven een hoop bacteriën. “Hoe langer de nagel, hoe groter het oppervlak voor micro-organismen om te groeien”, vertelt biologieprofessor Jeffrey Kaplan tegen USA Today. Schrik niet: onderzoekers vonden maar liefst 32 verschillende bacteriën en 28 schimmels onder vingernagels. Of je nu lange natuurlijke nagels (met nagellak) hebt, acrylnagels of gelnagels draagt: het is de ideale broedplaats voor bacteriën. En het wassen of ontsmetten van je handen helpt daar vaak niet tegen.

Ziekenhuisbacterie

Kaplan haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat onder de helft van de onderzochte vingernagelmonsters de MRSA-bacterie gevonden werd, ook wel de ‘ziekenhuisbacterie’ genoemd. Deze antibioticaresistente bacterie zorgt vooral in ziekenhuizen en verpleeghuizen voor problemen. Vanwege de hygiëne mogen zorgmedewerkers bijvoorbeeld geen (lange) nepnagels dragen. Je kunt de bacteriën niet alleen verspreiden, maar ook binnenkrijgen. “Door krabben, nagelbijten, neuspeuteren en zuigen aan je vinger, komen de bacteriën in je lichaam”, aldus Kaplan. Een ander niet-levensbedreigend, maar wel vervelend gevolg van de viezigheid is een nagelinfectie.

Lange nagels schoonmaken

Je vingernagels lijken misschien schoon, omdat ze gelakt zijn, maar daaronder kan dus een hoop viezigheid zitten. De allerbeste manier om je nagels schoon te houden, is door ze helemaal kort te knippen. Kun je toch geen afscheid nemen van je lange nagels? Haal het vuil dan weg met een vijl, die je na afloop schoonmaakt. Gebruik geen nagelborstel, want ook dat is een broedplaats voor bacteriën.

Bron | USA Today, HLN.be

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden