null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Werkt dure zonnebrandcrème beter dan een goedkopere variant?

Als je in de drogisterij naar zonnebrandcrème kijkt, zul je zien dat de prijzen nogal verschillen. De ene fles kun je voor drie euro kopen, terwijl je voor andere merken zeker dertig euro kwijt bent. Maar werkt zo’n dure zonnebrandcrème beter dan een goedkopere variant?

Je blijkt veel beter naar andere kwaliteiten van een zonnebrandcrème te kunnen kijken dan naar de prijs, voor je beslist welke je aanschaft.

Verder kijken dan het prijskaartje

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: nee, een dure zonnebrandcrème hoeft zeker niet beter te zijn dan een goedkope variant. Sterker nog: soms biedt een smeersel van dertig euro mínder goede bescherming dan een crème van een derde van die prijs. Zowel middelen in een hoge, middel als lage prijsklasse kunnen goed of juist slecht zijn.

Om een goede zonnebrandcrème te herkennen, moet je dus verder kijken dan naar alleen het prijskaartje. Het verschil qua prijs zit vaak in de extra’s eromheen: de verpakking, geur of smeerbaarheid, maar níet de bescherming.

Let op de SPF

Op bijna elke fles zonnebrandcrème zie je staan hoeveel SPF het middel biedt. Die afkorting staat voor Sun Protection Factor en zegt iets over in hoeverre de zonnebrandcrème je beschermt tegen verbranding door de zon. Bij het kopen van zonnebrandcrème is het dus heel belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor jouw huidtype. Iedereen wordt aangeraden om op zonnige dagen minimaal SPF 30 te dragen, vooral als je uitgebreid wil zonnen (wat overigens afgeraden wordt).

Op andere dagen hangt het af van je huidtype, dat wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in je huid. Er zijn in totaal 6 verschillende soorten huidtypes te onderscheiden, die allemaal vragen om een andere SPF. Over het algemeen geldt dat een lichte huid vraagt om een hogere beschermingsfactor dan een donkere huid, maar het voor íedereen belangrijk is om je regelmatig en goed in te smeren.

In Europa gelden strenge regels voor het gebruik van SPF, waardoor je dus óók bij goedkope middelen er meestal van uit kunt gaan dat het de bescherming biedt die op de fles staat. Op dit gebied is een dure zonnebrandcrème dus niet per definitie beter dan een goedkope variant.

Lees ook:

Welke zonnebrandcrème past het beste bij jouw huid? Doe de test

UVA én UVB-filters

Zonnestralen bestaan uit UVA- en UVB-stralen. De ‘A’ in UVA staat voor aging, veroudering dus. Deze straling is de boosdoener op het gebied van (vroegtijdige) huidveroudering aankomt. De ‘B’ in UVB staat voor burning, en deze straling zorgt er dus "?voor dat je verbrandt als je lang in de zon ligt. Beide soorten straling veroorzaken rimpels én huidkanker. Het SPF-nummer dat je op de fles ziet staan, zegt eigenlijk alleen iets over hoeveel bescherming de crème biedt tegen verbranding door UVB-stralen, maar niet tegen huidveroudering door UVA.

Daarom is het heel belangrijk dat je kiest voor een zonnebrandcrème die tegen béide soorten straling bescherming biedt. Ook op dit gebied is een dure zonnebrandcrème niet per se beter dan een goedkope, als er maar een rondje met daarin UVA op de fles staat. En vervolgens geldt: hoe hoger de SPF is, hoe hoger ook de bescherming tegen UVA-stralen is.

Dure zonnebrandcrème niet altijd beter

Als je let op SPF en de UVA- en UVB-filters van zonnebrandcrème zul je merken dat een dure variant zeker niet altijd beter is. Het is vaak dan ook niet de bescherming waar je extra voor betaalt, maar de bijzaken: smeerbaarheid, geur, een mooie verpakking, of het plakt of niet. Allemaal dingen die het gebruik van zonnebrandcrème vergemakkelijken, maar er niet voor zorgen dat die dure variant beter is dan een goedkopere versie.

Daarnaast wil je met een dure zonnebrandcrème misschien zuinig aan doen, terwijl bij insmeren tegen de zon júist geldt dat je regelmatig een flinke hoeveelheid moet gebruiken. Als je dat gemakkelijker doet met een goedkoop middel, kan die zelfs betere bescherming bieden. Prijs zegt lang niet alles dus.

Bron | KWF, Radar

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden