Vrouw met make up op. Beeld Tatiana Timofeeva / Stocksy Unit
Beeld Tatiana Timofeeva / Stocksy Unit

PREMIUM

Welgevormde wenkbrauwen: natuurlijke ooglift in 6 stappen

Als je ouder wordt, tekent het bot onder de wenkbrauw zich scherper af. Dunne wenkbrauwen accentueren dit. Dus als je er jonger uit wilt zien, zorg je voor voller, donkerder én hoger. Volg het stappenplan en zie hoe je blik zich opent.

Jongere uitstraling

Te dunne, te lichte of te rommelige wenkbrauwen, omdat je er al een poos niet naar hebt omgekeken? Met de nieuwste technieken kun je tegenwoordig makkelijk zelf elk wenkbrauwdilemma oplossen. Met het klimmen der jaren tekent het bot pal onder de wenkbrauw zich scherper af. Dunne wenkbrauw-strepen accentueren dit bot, dus draag de wenkbrauwen daarom voller, donkerder én hoger. Een volle en hoge wenkbrauwboog zorgt voor een open en vriendelijke uitstraling.

Stap 1: Welke vorm heb je van nature?

Je zou denken dat je begint met het opruimen van rommelige wenkbrauwharen, maar dat is niet zo. Als eerste bepaal je de natuurlijke, oorspronkelijke vorm van je wenkbrauw. Er zijn drie soorten: de arch (wenkbrauw als een heuvel), de arc (wenkbrauw als een regenboog) en de straight (een rechte wenkbrauw). Door de huid boven de wenkbrauw ter hoogte van de knik een klein beetje omhoog te trekken, kun je goed zien welke van de drie je hebt. Het is de kunst om deze vorm in ere te herstellen.

Stap 2: Eerst tekenen, dan epileren.

Benodigdheden: Een scherp wenkbrauwpotlood. Zorg altijd dat het potlood goed geslepen is. De drie gangbare tinten zijn grijsbruin (voor blondines), medium bruin (brunettes) of diep donkerbruin (zwartharigen). Leg het potlood verticaal langs de neus en zet een stip aan de onderkant van de wenkbrauw waar deze moet beginnen. Teken vanaf de stip een lijn onder de wenkbrauw naar het uiteinde. Doe hetzelfde aan de bovenkant. Zet dus weer een stip aan de bovenkant van de wenkbrauw waar deze moet beginnen en trek vanaf de stip een lijn langs de bovenkant van de wenkbrauw naar het uiteinde. Nu zie je de vorm van de wenkbrauw pas echt goed! Brow Ultra Slim is lekker dun en heeft meteen een borstel aan de achterkant van het potlood, € 8,99 verkrijgbaar in 4 tinten (Maybelline New York).

Stap 3: Gaten vullen en grijze haren verdoezelen

Benodigdheden: Een wenkbrauwpotlood met wenkbrauwborstel.

Het makkelijkst om kale plekjes in de wenkbrauwen mee op te vullen is een wenkbrauwpotlood. Tegelijkertijd kun je er grijze wenkbrauw­haren mee verdoezelen en je wenkbrauwen voller laten lijken. Zorg dat het potlood lekker scherp is en schets op dun bezaaide of kale plekjes strakke verticale streepjes met de haargroei mee. De wenkbrauw gaat hierdoor voller lijken. Doe hetzelfde aan de uiteinden van de bogen als je je wenkbrauwen iets langer wilt hebben en aan het begin van de wenkbrauw als je ze niet te strak getekend, maar borsteliger wilt hebben. Om een natuurlijk effect te krijgen borstel je na het zetten van de streepjes de haren omhoog zodat de kleur egaliseert en mooi in de wenkbrauw blendt. Brow Filler Pencil € 23,95 (Dashl via en H&M).

Stap 4: Haartjes verwijderen

Benodigdheden: Een vergrootspiegel. • Een scherp pincet. Om een pincet te slijpen trek je met een kartonnen nagelvijl een paar keer tussen het pincet door. • Of een wenkbrauwscheermes.

Haartjes die buiten de getekende wenkbrauw vallen, mogen weggehaald worden. Met een vergrootspiegel wordt dat al een stuk makkelijker. Trek de verslapte huid strak tussen je vingers en pluk met een scherp pincet voorzichtig, haartje voor haartje, vanaf de wortel in de richting van de haargroei, uit de huid. Epileren na het douchen is minder pijnlijk. Bovendien ontstaan er zo minder rode vlekjes omdat de ­poriën openstaan door de warmte.

Er zijn ook speciale wenkbrauwscheermesjes verkrijg­baar. Met zo’n mesje scheer je makkelijk tussen, onder en boven de wenkbrauwen. Ook hierbij geldt: trek de huid strak en scheer in de richting van de haargroei mee. Verwijder de haren eerst aan het begin en het einde van de wenkbrauw en vervolgens eronder. Laat de haren die aan de onderkant van de wenkbrauw grenzen staan. Hier moet het wat voller gaan worden. De Glow & Go Mirror heeft hetzelfde formaat als een iPad en is voorzien van een magnetische vergrootspiegel, die maar liefst tien keer vergroot, € 37,95 (StylPro). Een wenkbrauwscheermes is ook handig om donshaartjes op de kaaklijn mee weg te halen, 3 stuks voor € 2,99 (Zenner via de drogist).

Stap 5: Liften

Benodigdheden: Wenkbrauw- of oogschaduwpoeder.

Om een mooie hoge knik in de wenkbrauw te ­creëren trek je de huid bij het hoogste punt van de wenkbrauw strak en haal je voorzichtig meer haren ­onder de wenkbrauw weg. Maak dit punt - waar de ­wenkbrauw de bocht maakt - iets donkerder met een mat wenkbrauwpoeder dat je met een wenkbrauwkwastje aanbrengt. Hierdoor accentueer je de vorm en worden de wenkbrauwen optisch een stukje gelift. In plaats van een wenkbrauwpoeder kun je ook een bruin oogschaduwpoeder gebruiken. Een lichte huidkleurige oogschaduw pal onder de knik versterkt het gelifte effect nog eens. Eye & Brow Palette bevat vier matte poeders voor de oogleden en wenkbrauwen. De afgeschuinde punt van de applicator is bedoeld voor de wenk-brauwen, € 34,95 (Dr. Hauschka).

Stap 6: Zeep als fixatie

Benodigdheden: Een transparante browfixer.

Om de wenkbrauwharen na het stylen ‘vast te zettten’ kun je een oude truc volgen. Visagisten fixeren wenkbrauwen al jaren met zeep. Je maakt een wenkbrauwborsteltje vochtig met water, wrijft ermee over een stuk zeep met een neutrale pH-waarde en kamt er de haren vervolgens in de gewenste richting mee. Even goed laten drogen en klaar. Om ons de zoektocht naar de juiste zeep te besparen, bracht een aantal beautymerken onlangs een wenkbrauwzeep uit. De plakkerige zepen, brow soaps genoemd, zijn in prachtige potjes of blikjes gegoten, zodat je er alleen met een vochtig borsteltje overheen hoeft om de wenkbrauw vervolgens te kunnen fixeren. Soap Brows, inclusief borsteltje, € 16,95 (West Barn Co via Douglas). Brow Control , inclusief ­borsteltje, € 25,- (Supercilium via ). Soap Brow, € 7,- (e.l.f. Cosmetics) Brows to Stay, € 22,95 (Marr Cosmetics via ICI PARIS XL).

Verticale haartjes

Of je nu powder brows of ­natuurlijke wenkbrauwen draagt: kam de ­haartjes recht omhoog. Omhoog gekamd wenkbrauwhaar is een trend. Het gaat erom dat je je wenkbrauwen lift door de haartjes verticaal omhoog te kammen en ze zo te houden. Om ze ‘vast te zetten’ heb je wel een stevige fixatie, oftewel laminatie nodig. Zie hieronder.

Permanentje

De Brow Lamination staat inmiddels op de kaart van veel beautysalons. In drie stappen worden de ­haartjes van de wenkbrauwen met een lotion, een permanentvloeistof en een verzorgende gel in de gewenste richting geborsteld en op hun plek gehouden. Je moet het zien als een soort permanentje voor de wenkbrauwen, want het omhoog gekamde effect kan tot meer dan een maand blijven zitten. ’s Ochtends hoef je dan niets te doen. Deze behandeling werkt vooral goed bij rommelige wenkbrauwen of gekrulde haren. Eventueel kunnen er nog microvezelhaartjes aan worden toegevoegd en kunnen ze tegen meerprijs ook geverfd worden. Doel van deze behandeling is in elk geval dat je wenkbrauwharen zo’n zes á acht weken in de juiste richting blijven staan, zodat ze er verzorgder, voller en mooier uitzien. Prijs: ca. € 45 euro.

Poederpigment

De nieuwste trend op het gebied van make-up voor wenkbrauwen zijn powder brows. Met een PMU-apparaat (permanente make-up) wordt op een subtiele manier pigment tussen de wenkbrauwharen aangebracht, waardoor het lijkt of de wenkbrauwen zijn ingekleurd met een wenkbrauwpoeder. Om het zo natuurlijk mogelijk te laten lijken, wordt het begin van de wenkbrauw lichter gepigmenteerd dan het uiteinde, waardoor er een ombré-effect ontstaat. Deze manier van schaduw aanbrengen heet dan ook ombré powder brows. Het voordeel hiervan is dat je er anderhalf à twee jaar niet naar om hoeft te kijken. Daarna vervaagt het pigment weer. Prijs: Rond de € 400 euro.

ME01_Gezond Leven banner Beeld Aangeleverd
Beeld Aangeleverd

Margriet Extra - Gezond Leven ligt nu in de winkel. Je kunt het nummer ook online bestellen op lossebladen.nl.

Enith OostlanderTatiana Timofeeva / Stocksy Unit

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden