PREMIUM
Weer opgedoken in nagellakland: de French manicure in vele vormen
De French manicure, je weet wel, die nageltrend van toen, is helemaal terug! Ontdek welke vorm nu bij je past.
De basis
Een goede basis is van belang, want zonder nageltip valt er geen French manicure aan te brengen. Laat je korte nagels dus iets groeien of vijl je langere nagels in model, zodat je aan de slag kunt met kleurtjes en trends. Een andere must: sterke nagels, goedverzorgde handen en dito nagelriemen. Gebruik dus een nagelversterker en een goede handcrème of handmasker om dit voor elkaar te krijgen.
1. De klassieker
De klassieke French manicure breng je aan door de nageltips eerst in een witte tint te lakken en daarna te lakken in een lichtroze of nude tint. Zo zien de tips er natuurlijk uit en krijgen de nagels een frisse tint. Zo kennen we de French manicure uit de jaren negentig en eigenlijk is deze klassieker nooit weggeweest uit het modebeeld.
2. Squoval-trend
De squoval frenchie is een combinatie van ‘square’ en ‘oval’, wat staat voor vierkant gevijlde nagels en de witte tip in een ovaalvorm. Dus eigenlijk zoals de klassieker gelakt, alleen dan loopt de bovenkant van de nageltip niet rond mee, maar is die juist strak en horizontaal.
3. Metallic trend
Vrolijke metallic kleuren doen het goed in een French manicure. Je hoeft niet te gaan voor volledige metallic nagels, maar je kunt de kleur ook alleen op de nageltip aanbrengen en de rest van de nagel doorzichtig lakken.
Tip: gebruik twee kleurtjes en lak de nageltips om en om in metallic kleuren.
4. Swirl trend
Dit is French manicure zetten voor dummies, want de swirl is heel eenvoudig. Je gebruikt de witte lak vanuit het midden van de nagel en lakt deze in een golvende beweging naar beneden bij beide zijkanten. Iets moeilijker maak je het door een extra streepje of swirl te zetten op de nagel. Deze kan bijna niet mislukken.
5. Oval trend
De naam zegt het al: bij deze variant draait de look om de ovaalvorm. De vorm van de gevijlde nagel is ovaal en de tip kan ovaalvormig of juist hoekig zijn. Tip: zo lijken je vingers slanker en je nagels langer.
6. Rainbow trend
Een vrolijke lentefavoriet: bij de rainbow French manicure lak je je nageltips om en om in vrolijke kleuren. Leuk om van tevoren te kijken welke kleuren een mooi verloop of juist contrast vormen in een bepaalde volgorde. Het hoeft overigens niet heel bont; je kunt ook de kleuren ton sur ton houden.
Toch maar laten doen?
Twijfel je of je dit zelf kunt, laat het dan door een professional doen. Die doet het in een handomdraai. op treatwell.nl vind je een nagelsalon bij je in de buurt. Door even te kijken op een socialmedia-account of de website, ontdek je snel genoeg of deze salon bij je past.
Nailfluencers
Weet je het even niet meer of wil je inspiratie opdoen? Deze influencers op Instagram maken van nagels ware kunstwerkjes en laten je stap voor stap zien hoe je het zelf doet.
- @karengnails: doet de nagels van heel Hollywood en is een ‘master of the nail arts’ in nagellakland.
- @jessicawashick: doet niet alleen mooie nagels, maar is ook design director bij Nike.
- @aliciatnails: voor wie van de minimalistische look houdt, maakt Alicia grafische nageldesigns.
- @misspopnails: werkt voor bekende Amerikaanse tijdschriften en maakt vrolijke DIY-video’s.
- @chelseaqueen: verzin het en zij maakt het. Ontzettend veel inspiratie en bijzondere nagelkunst.
Niet in topconditie?
Als je nagels in een wat mindere conditie zijn, kun je ook prima aan de trend meedoen. De problemen die je kunt tegenkomen bij nagels zijn groeven, verkleuringen en broosheid. De oplossingen liggen in een goede basecoat, nagelfolie, gelnagels of gellak.
Basecoat
Groeven in de nagel zijn vaak aanwezig in de lengte. Dit is helaas een ouderdomskwaal en gaat vaak samen met een verkleuring van de nagel. Wil je een geribbelde nagel graag camoufleren, dan kun je de oneffenheden wegvijlen en een egaliserende basecoat nagellak gebruiken. Dat nagels verkleuren kan te maken hebben met ouderdom, maar als je vaak je nagels in een kleur lakt, kan de nagellak ook de oorzaak zijn. Want ook al verwijder je de nagellak goed, de pigmenten kunnen achterblijven in de nagelplaat, waardoor die oranje of geel oogt. Zorg ervoor dat je een goede basecoat gebruikt. Die voorkomt dat het pigment de nagelplaat kan bereiken.
Nagelfolie
Heb je niet zo’n vaste hand, dan is het een idee om zelfklevende nagelfolie (miss-sophie.com) met een print aan te brengen. De nagelwikkels kunnen worden aangebracht op acrylnagels, gelnagels, shellac of nagellak. Maak de nagels zorgvuldig schoon en egaliseer eventuele oneffenheden met een buffer. Kies de juiste maat voor je eigen nagels. Verwijder de beschermfolie en raak de plakzijde zo min mogelijk aan. Plak de folie op het midden van de nagel en strijk glad naar de randen toe. Knip overtollige lengte weg en druk de folie stevig op de nagelrand. Vijl vervolgens, in één richting, je nagel voorzichtig bij. Het aanbrengen van een topcoat zorgt ervoor dat de folie wordt ingesloten en extra lang mooi blijft.
Tip: als de nagelrand een beetje is afgesleten, vijl deze dan na een paar dagen voorzichtig en breng opnieuw een topcoat aan.
Gel erop
Een gelnagellak blijft tot drie weken goed op je nagels zitten. Deze behandeling laat je doen in de nagelsalon, maar kun je ook zelf doen als je handig bent, bijvoorbeeld met Starterset First Choise (€ 40,70, Néonail), of Starterset adorable met Revital Base Fiber basecoat voor broze nagels (€ 91,70, Néonail). In een paar stappen breng je een kleur naar keuze aan, die meteen droog is. De kleur wordt uitgehard onder een speciale lamp, net zoals met acrylnagels. Het voordeel is dat de gelnagellak de nagel tijdelijk versterkt, waardoor nagels minder broos zijn en minder snel splijten.
Wat is gelnagellak?
Gelnagellak is een combinatie van uv-gel en normale nagellak. Deze samenstelling zorgt ervoor dat je nagels langer mooi gelakt blijven en dat ze niet afbrokkelen. Je brengt de lak in verschillende lagen op je eigen nagels aan: gelnagels zijn geen nepnagels. Tussendoor laat je de lak steeds uitharden en uiteindelijk vormen de lagen een geheel. Er is een gellak-variant waarbij je een lamp moet gebruiken om de lak te laten uitharden, maar er is ook een variant zonder lamp.