null Beeld

Weer jeugdpuistjes? Dit doe je er tegen

We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van gehad: jeugdpuistjes. Maar soms gaat acne niet meer weg. Of ontstaat 
het juist op latere leeftijd. 
Gelukkig is er in veel gevallen wel iets aan te doen.

Er zijn verschillende soorten acne. Wij zetten een aantal op een rij:

Volwassenen-acne door Polycysteus-OvariumSyndroom (PCOS)

Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) is de belangrijkste oorzaak van onvruchtbaarheid. Zo’n twintig procent van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijdt eraan. PCOS gaat onder meer gepaard met een verhoogde afscheiding van mannelijke hormonen, waardoor patiënten vaak last hebben van acne, overdadige transpiratie en een mannelijk beharingspatroon. In Nederland wordt vrouwen met acne als gevolg van PCOS vaak aangeraden een anticonceptiepil met ethinylestradiol te gaan slikken, maar ook het diabetesmedicijn metformine en de plaspil spironolacton worden steeds vaker voorgeschreven.

Acne door seleniumgebrek

In landen waar erg weinig selenium (een sporen-element dat ook als antioxidant fungeert in het lichaam) in het eten zit, komt acne extra vaak voor, ook bij volwassenen. En vaak ook bij mensen die er in hun puberjaren geen last van hebben gehad. Studies hebben aangetoond dat extra inname van selenium acne al na acht weken duidelijk laat afnemen. In een normaal Hollands menu zijn vis, eieren en vlees de beste bronnen, maar als je echt zeker wilt zijn dat je er genoeg van binnenkrijgt, moet je enkele dagen per week één of twee paranoten eten.

Acne inversa

Deze zware vorm van acne treedt vooral op in huidplooien, zoals in de liezen en onder de oksels en borsten. Er ontstaan cystes en mee-eters en zelfs de zweetklieren raken ontstoken. Lange tijd werd gedacht dat dit kwam door overmatig zweten en wrijving van overvloedige huidplooien, maar het lijkt er steeds meer op dat hormonale en immunologische afwijkingen de kwaal veroorzaken. Aangezien acne inversa gemakkelijk geïnfecteerd raakt met bacteriën, zijn gevaarlijke complicaties als hersenvliesontsteking, longontsteking en bloedvergiftiging geen uitzondering. Om die reden bestaat de eerste behandeling vaak uit een ontstekingsremmende prednisonstootkuur en antibiotica. Maar bacteriën zijn niet de primaire oorzaak. Antibiotica kunnen de ziekte dus niet genezen. De beste resultaten worden behaald met diafenyl-sulfon (van origine bedoeld tegen lepra) en met TNF-alfablokkers, een subklasse van de zogenoemde biologicals.

Acne conglobata

Dit lijkt op acne inversa, alleen zitten de puistjes niet in lichaamsplooien, maar vooral op de schouders, rug en borst. Jonge mannen lopen het grootste risico, vermoedelijk omdat testosteron een rol speelt. Maar het komt ook voor bij volwassen vrouwen die te veel mannelijk hormoon produceren, bijvoorbeeld in het geval van PCOS. De behandeling kan bestaan uit antibiotica, diafenyl-sulfon, biologicals en lasertherapie. Net als acne inversa laat acne conglobata bij genezing littekens achter.

Mallorca-acne

In de zomer van 1972 zag de Deense dermatoloog Hjorth opvallend veel volwassen vrouwen die ‘zomaar’ puistjes hadden gekregen op schouders, bovenarmen, decolleté en gezicht. Het was geen gewone acne, want de bultjes gingen nooit vergezeld van mee-eters en pus. In die tijd werden chartervluchten naar zonnige bestemmingen populair en het viel Hjorth op dat al die plotseling puistige dames een charterreisje achter de rug hadden, de meeste naar Mallorca. Hij schreef er een artikel over, andere dokters namen het fenomeen ook waar en zo ontstond de naam. Hoe Mallorca-acne precies ontstaat, is nog altijd onopgehelderd. Het treedt niet op bij mensen die zich niet insmeren en die geen huidverzorgingsproducten gebruiken. Het lijkt erop dat de acne een gevolg is van een ongunstige interactie tussen zonlicht en bepaalde chemicaliën. Er ontstaat een ontstekingsreactie die bij gevoelige mensen vervolgens de acne uitlokt. Mallorca-acne mag niet worden verward met zonneallergie, een door zonlicht veroorzaakte vorm van eczeem.

Dit is overgenomen uit het artikel O nee, niet weer acne uit Margriet 36-2016. Je kunt editie 36-2016 bestellen via Tijdschrift365.nl of koop het hele artikel via Blendle.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden