null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat zijn hormoonverstorende stoffen in beautyproducten en hoe schadelijk zijn ze?

Misschien heb je er weleens van gehoord: hormoonverstorende stoffen in beautyproducten. Het zit niet alleen in cosmetica, maar ook in veel crèmes, shampoos en lotions die we dagelijks gebruiken. Maar hoe werken die stoffen precies en hoe gevaarlijk zijn ze nou echt?

Op deze vijf ingrediënten moet je letten.

Hormoonverstoorders

In veel verschillende beauty- en verzorgingsproducten komen hormoonverstorende stoffen voor. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn hormoonverstoorders lichaamsvreemde stoffen die hetzelfde gedrag vertonen of zelfs de functies van hormonen in je lichaam overnemen. Dit kan je hormoonbalans verstoren. En die verstoorde hormoonbalans kan zich weer uiten in een verstoring van de werking van je stofwisseling en schildklier, schommeling van je gewicht en stress. Ook zou er in sommige gevallen een verband zijn tussen hormoonverstoorders en hormoongevoelige kankersoorten, zoals borstkanker.

Lees ook: Déze combinaties kun je beter niet maken als het op huidverzorging aankomt

Vijf ingrediënten die je wil vermijden

Hormoonverstoorders laten zich vaak lastig tot helemaal niet afbreken in het lichaam, waardoor de stoffen zich door de jaren heen kunnen opstapelen. Daardoor kunnen je gezondheidsklachten pas veel later optreden. Dat maakt het voor onderzoekers vaak lastig te achterhalen welke hormoonverstorende stoffen voor jou de grote boosdoener zijn. Wel zijn er vijf ingrediënten die je het beste zo veel mogelijk kunt vermijden in beauty- en verzorgingsproducten.

Parabenen

Een van de bekendste stoffen die schadelijk kunnen zijn in beautyproducten zijn parabenen. Dit is een groep chemische stoffen die dient als conservering, maar ook de oestrogeenbalans in je lichaam kan verstoren. Dat komt omdat parabenen zich hetzelfde kunnen gedragen als oestrogeen. Deze hormoonverstoorder wordt opgeslagen in je lichaam en blijft hier actief. Let in producten op voor: methyl-, ethyl-, butyl-, propyl- en isobutylparaben.

Triclosan

In veel beautyproducten, deodorant, tandpasta en zeep zit triclosan. Dat heeft een conserverende en antibacteriële werking. Maar deze stof doodt ook de goede bacteriën, waardoor je het beter kunt vermijden. Mogelijk zou het zelfs voor schildklierproblemen kunnen zorgen. Hiervoor is nog geen onderzoek gedaan op mensen, maar bij dieren met een haast identieke schildklierwerking als mensen veroorzaakt triclosan schildklierfalen.

Ftalaten

Voor het behouden van kleur en geur in cosmetica en parfum worden ftalaten gebruikt. Dit wordt ook gebruikt om plastic flexibel te maken. Deze stof zou in verband worden gebracht met gewichtsklachten zoals obesitas. De hormoonverstoorder kun je op de verpakking ook onder deze namen herkennen: di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).

Bisefnol A

Ook bisefenol A doet zich graag voor als vrouwelijk hormoon, waardoor het de balans in je lichaam kan verstoren. Dit product wordt vaak gebruikt om kunststoffen mee te maken en zit dus vooral in de verpakking van je beautyproducten.

PEG’s

PEG’s, ook wel polyethylene glycol, zijn synthetische chemicaliën in beautyproducten. Deze stof trekt water aan en beschadigt de beschermende vetten van je huid. Dit kan je vochtbalans verstoren, leiden tot huidveroudering en je bijnierhormonen uit balans brengen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Hormoonverstorende stoffen in beautyproducten

Als je beautyproducten met hormoonverstorende stoffen gebruikt is er niet meteen reden tot paniek. De bestanddelen zijn niet direct schadelijk of gevaarlijk voor je gezondheid. Dit hangt af van een paar factoren. Allereerst is het belangrijk hoe lang je je lichaam in contact brengt met de hormoonverstoorders. In zowel shampoo als bijvoorbeeld een dagcrème of lippenbalsem kunnen hormoonverstorende stoffen zitten. Een shampoo is relatief veel korter in contact met je lichaam dan een crème die je de hele dag op hebt.

Daarnaast is ook de mate van dosering belangrijk. Een lage dosering van een product met hormoonverstoorders kan weinig kwaad, maar het is vooral de optelsom van alle producten bij elkaar. Als jij bijvoorbeeld dagelijks 10 verschillende producten gebruikt die allemaal hormoonverstorende stoffen bevatten, stapelen deze zich op. Er ontstaat daarmee een soort cocktaileffect.

Bron | BLOW, ELLE, Radar

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden