null Beeld

Waarom zijn we zo onzeker over ons uiterlijk?

Te brede heupen, te kleine borsten, haar dat maar niet goed wil zitten. Vrouwen zijn behoorlijk onzeker over hoe ze eruitzien. Waar komen die negatieve gevoelens over ons uiterlijk toch vandaan?

Uit grootschalig onderzoek van Dove onder ruim 10.000 vrouwen uit dertien landen blijkt die onzekerheid overal voor te komen. Soms met grote gevolgen. Zo zegt 85 procent van de ondervraagde vrouwen dat ze een afspraak zou afzeggen als ze op dat moment niet tevreden is met hoe ze eruitziet.

Het heeft ook effect op wat we doen en hoe we denken. Zeventig procent van de vrouwen met een negatief zelfbeeld geeft aan niet assertief genoeg te zijn om bij haar mening of beslissing te blijven op het moment dat ze zich onzeker voelt over haar uiterlijk.

Oorzaak van die onzekerheid

Bijna zeventig procent wijt de twijfels over hoe we eruitzien aan de druk van reclame en media om aan een onrealistisch schoonheidsideaal te moeten voldoen. Ook social media hebben een negatieve invloed op het zelfbeeld van vrouwen.

Hoe kweek je meer zelfvertrouwen?

Volgens het Belgische tijdschrift Goed Gevoel is er maar één manier om die onzekerheid over je figuur of je haar kwijt te raken: meer zelfvertrouwen krijgen. Maar hoe doe je dat?

  • Vergelijk jezelf niet constant met anderen.
  • Door je steeds af te vragen hoe je er uitziet, beïnvloed je je zelfbeeld op een negatieve manier. Hiermee houd je je eigen twijfels in stand en gaat die onzekerheid nooit over.
  • Vraag je af of je constant wilt rondlopen met de druk dat je er goed moet uitzien.
  • Bedenk wanneer je gelukkig was en welke gebeurtenissen echt belangrijk voor je waren. Deed het er op die momenten toe hoe je eruitzag? Vast niet. Houd dat in je achterhoofd.
  • Geniet van dingen die je blij maken. Als je lacht, zie je er sowieso mooier uit, toch?

Bronnen: Het Laatste Nieuws, Goed Gevoel

Lees meer

Zo eet je een tompouce

Hardlopen met hulp: 3 tips waarmee het je ook lukt!

Bekijk ook

De 5 minuten-work-out:

Leuke artikelen van Margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden