null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom we zo lekker vinden om een puistje uit te knijpen

Je wordt wakker, werpt een eerste blik in de spiegel en ziet dat er een puistje op je voorhoofd zit: o, nee! We weten dat het alleen maar erger wordt als we eraan zitten, en toch kunnen we het niet laten. En als die pukkel eenmaal is uitgeknepen, geeft dat best een lekker gevoel. Waarom eigenlijk?

Niemand wordt vrolijk van een puistje, en al helemaal niet wanneer-ie uitgroeit tot een grote geïrriteerde rode bult. Terwijl je dat vaak helemaal aan jezelf hebt te danken. Want door er continu aan te zitten en het puistje proberen uit te drukken, beschadig je niet alleen de plek waar de pukkel zit maar ook de huid eromheen. En dát zorgt voor die rode bult. Druk je te hard, dan kunnen er wondjes ontstaan die blijvende littekens kunnen opleveren. En alsof dat nog niet genoeg is: het vocht dat uit het puistje komt kan de omringende huid besmetten, waardoor je nóg meer puistjes krijgt.

Dopamine

Maar de verleiding is te groot en vaak zit je tóch aan je puistje te pulken. Daar is een verklaring voor, legt psycholoog Sanam Hafeez uit. Het heeft alles te maken met het stofje dopamine dat vrijkomt in je hersenen en vrijkomt wanneer je een puistje uitknijpt. "Een puist uitknijpen zorgt voor instant bevrediging. Het zien van sap, bloed of vocht van een vers uitgeknepen puist geeft de persoon in kwestie een gevoel van succes. Het maakt dat je controle hebt over de situatie, het maakt kalm en gelukkig wanneer je weet dat de vuiligheid eruit is."

Video's

Daarnaast heb je mensen die het niet alleen fijn vinden om hun eigen puisten uit te knijpen, maar het ook heerlijk vinden om te zien hoe anderen dit doen. Die kijken met veel genoegen naar video's op YouTube waarin mensen hebben gefilmd hoe ze hun puistjes uitknijpen. Er zijn verschillende theorieën over die 'fascinatie'. Volgens Medical Daily zouden we blij worden van het zien van vieze dingen die ver van ons afstaan. Een andere theorie beweert dat dergelijke video's een zogeheten 'Autonomous Sensory Meridian Response' (ASMR) opwekken, schrijft VICE. ASMR zet bepaalde dingen die je hoort of ziet om naar een prettig en tintelend gevoel in je hoofd.

Veiligste manier

Als je ondanks alle nadelen een puistje wilt uitknijpen, doe het dan op de minst schadelijke manier. Dit stappenplan helpt je erdoorheen:

  1. Was je gezicht goed om restjes make-up en ander vuil te verwijderen.
  2. Maak de puist en de huid eromheen extra schoon met een ontsmettend middel.
  3. Was je handen goed met water en zeep.
  4. Pak er een naaldje bij en desinfecteer deze.
  5. Maak met de naald een klein gaatje in het 'rijpste' deel van de puist.
  6. Gebruik twee schone wattenstaafjes om de puist uit te drukken; probeer met één of twee keer drukken alles eruit te halen om de beschadiging van de huid te beperken.
  7. Gelukt? Sluit af met het schoonmaken van het wondje. Dit kun je doen met een desinfecterend middel als alcohol.

Bron | Motherboard.vice.com, HLN.be

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden