Margriet logo

Beauty in bed

Waarom seks goed is voor je huid en haar

Seks is gezond, maar wist je dat het ook z’n vruchten kan afwerpen voor je huid en haar? Ja, actie tussen de lakens houdt je zowel fysiek als mentaal jong.

En daarmee kun je stellen dat je door regelmatig seks hebben en/of masturberen niet alleen gezonder, maar ook mooier oud wordt.

Lang leve oestrogeen

Vrouwen die regelmatig seks hebben of masturberen, maken volgens onderzoek meer oestrogeen aan. Dit hormoon komt extra vrij tijdens orgasmes en draagt bij aan de gezondheid van je huid en haar én energielevel. “Het speelt ook een rol bij het ondersteunen van de huidbarrièrefunctie, de hydratatie van je huid, het afremmen van talgklieren, genezing van wondjes en het tegengaan van ontstekingen”, vertelt holistisch dermatoloog Keira Barr aan Mind Body Green.

Seks tegen huidveroudering

En dat niet alleen. Oestrogeen werkt ook tegen huidveroudering. “Oestrogeen verhoogt de collageenproductie, de huiddikte en de productie van hyaluronzuur, waardoor de huid een jeugdige en soepele uitstraling krijgt”, aldus Barr. Hiermee kun je dus enigszins fijne lijntjes, rimpels en een slappe huid voorkomen. Bij orgasmes komt bovendien het stress verminderende stofje oxytocine vrij. Minder van het stresshormoon cortisol leidt tot minder afbraak van collageen en elastine, wat leidt tot minder rimpels, aldus de dermatoloog. Uit dit onderzoek bleek zelfs dat mensen die drie keer per week seks hadden, zeven tot twaalf jaar jonger leken.

Seks voor voller en dikker haar

Meestal zit je haar na seks nou niet om over naar huis te schrijven. Maar ondertussen kan oestrogeen je mogelijk wel aan voller en dikker haar helpen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel vrouwen tijdens hun zwangerschap dikker en voller haar kregen, onder invloed van oestrogeen.

Van seks ga je letterlijk stralen

Met seks verbrand je calorieën én stimuleer je de afgifte van stikstofmonoxide, wat de bloedstroom en zuurstofvervoer door je lichaam verhoogt. Dit zorgt voor een zichtbare gloed. En nee, niet alleen van het zweet en je blozende wangen.

Seks tegen acne

Acne en puistjes kunnen een gevolg zijn van stress. Koppels die gelukkig zijn in hun relatie en over hun seksleven, hebben bewezen minder stress. En dus kan actie tussen de lakens ook werken tegen acne en puistjes. Én zelfs bijdragen aan het herstel ervan, aangezien oestrogeen zoals hierboven gezegd kan bijdragen aan het genezen van wondjes.

Je mooier vóélen door seks

Tot slot heeft seks nog een heel mooie bijkomstigheid, namelijk dat het je volgens onderzoek zelfverzekerder kan laten voelen. En die eigenschap maakt élk mens mooier, toch? Het is heel belangrijk dat je je op je gemak voelt tussen de lakens en tijdens masturberen. Hoe zelfverzekerder je over je lichaam bent, hoe positiever je zelfbeeld is, hoe minder stress je hebt en hoe beter de seks is. Win-win-win-win!

Bron | Mind Body Green

Fenna Veen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden