null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je haar donkerder kleurt naarmate je ouder wordt

Had jij als kind lichtblond haar, maar werd je na verloop van tijd toch echt een brunette? Velen met je. Je haarkleur kan na verloop van tijd van nature donkerder worden. Hoe komt dat toch?

Daar blijkt een logische verklaring voor te zijn.

Melanine

Als je genen je haarkleur bepalen, zou je denken dat die je hele leven hetzelfde blijft. Totdat je haar op een bepaald moment grijs wordt, natuurlijk. Maar dit is niet per se het geval. En dat heeft alles te maken met hoeveel melanine je hebt. Melanine is een overkoepelende term voor de pigmenten die de natuurlijke kleuring van je huid, haar en ogen regelen. Er zijn twee soorten melanine die samen je natuurlijke haarkleur bepalen: eumelanine en pheomelanine.

Blond, bruin, zwart of rood haar? Eumelanine en feomelanine bepalen het

De totale hoeveelheid melanine en de verhouding tussen eumelanine en feomelanine is uniek per persoon, en wordt volledig bepaald door je genen. Eumelanine is bepalend voor hoe donker je haar is. Hoe hoger het gehalte eumelanine, hoe groter de kans dat je donkerbruin of zwart haar krijgt. En hoe lager dat gehalte, hoe groter de kans dat je lichtbruin of blond haar krijgt. Feomelanine beïnvloedt de warmte van je haar. Daarom hebben roodharigen meer feomelanine.

Waarom wordt je haar dan later pas donkerder?

Nou zijn er verschillende genen betrokken bij de aanmaak van melanine, die stuk voor stuk je natuurlijke haarkleur kunnen beïnvloeden. Deze genen gaan ook nog eens op verschillende momenten in je leven aan en uit. En daardoor kan je haarkleur dus veranderen. Ons haar wordt donkerder doordat de productie van eumelanine toeneemt naarmate we ouder worden (totdat we grijs worden). En omdat sommige genen pas worden geactiveerd door de hormonen die voor het eerst vrijkomen tijdens de puberteit, komt onze 'echte' haarkleur pas tevoorschijn als we volwassen worden.

Vandaar dus, dat je van lichtblond kind tot bruinharige vrouw kunt transformeren - of in elk geval wat haartinten donkerder kunt worden. Het tegenovergestelde gebeurt onder invloed van de zon, waar je je (geverfde) haar op déze manieren tegen kunt beschermen.

Bron | IFL Science

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden