Waarom hormonen soms je kapsel kunnen verpesten
Zit je haar een paar dagen perfect, maar is het daarna snel vet en futloos of valt het juist sneller uit? Dat zou wel eens door een hormoonschommeling kunnen komen. Van je menstruatie tot de overgang: we leggen je uit welke invloed je hormonen op je kapsel hebben.
En wanneer zit je haar dan op zijn best?
De invloed van hormonen op je kapsel
Dat je af en toe last hebt van een bad hair day, dat is heel normaal. Toch is het niet puur toeval dat je kapsel soms met geen mogelijkheid goed wil zitten. Dat kan namelijk komen door een verandering van je hormonen. En dat kun je op de onderstaande momenten goed merken.
Je haar tijdens je menstruatiecyclus
Tijdens je menstruatiecyclus stijgt in de week voor je ongesteld moet worden het progesteron in je lichaam. Hierdoor maak je meer talg aan, waardoor je haar sneller vet kan worden. Daardoor heb je ook meer kans op puistjes. Als je vervolgens ongesteld wordt, dan daalt het progesteron, maar stijgt je testosteron. Ook dit zorgt weer voor meer talg, waardoor je ook tijdens je menstruatie eerder last kunt hebben van vette lokken. Op het moment voor je ovulatie, ook wel de eisprong, is je kapsel waarschijnlijk op zijn best. Door een toename van je oestrogeen is je haar dan het meest glanzend en vol volume.
Je haar in de overgang
Tijdens de overgang daalt het gehalte aan oestrogeen in je lichaam. Je haarzakjes hebben dat oestrogeen nodig om je haar te laten groeien. Doordat de haarzakjes minder oestrogeen krijgen, kun je meer last krijgen van haaruitval en dunner wordend haar. De hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen er ook voor zorgen dat je haar droger wordt en daardoor ook minder glanst. Tijdens de puberteit en een zwangerschap neemt het oestrogeenniveau juist toe, waardoor je haar kan veranderen. Na een zwangerschap kan je haar juist uitvallen, omdat het oestrogeen dan weer afneemt.
Lees ook:
Dít is waarom je haartextuur verandert wanneer het grijs wordt
Andere hormonale oorzaken van haarverlies
Naast het vrouwelijke hormoon oestrogeen kan ook een afname van het hormoon testosteron zorgen voor haarverlies. Bij mannen zorgt dihydrotestosteron bijvoorbeeld voor het krimpen van de haarzakjes. Daarnaast kunnen hoge insulineniveaus – bijvoorbeeld bij polycystisch ovariumsyndroom (PCOS) – de boosdoener zijn voor uitvallend haar. Als laatste kan haaruitval ook een teken zijn van een traagwerkende schildklier, waardoor je te weinig schildklierhormoon aanmaakt. Naast haarverlies kun je dit ook merken aan broze nagels, vermoeidheid en een droge huid.
Bron | Flair.be, Het Laatste Nieuws, Wellness academie
Beeld | Getty Images