null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom het voor Amerikaanse politica’s zo belangrijk is om witte kleding te dragen

Politiek en kleding hebben meer met elkaar te maken dan je misschien denkt. Dat bewees Kamala Harris onlangs nog. De nieuwe vice-president verscheen in een wit pak dat de nieuwskoppen haalde. Waarom heeft witte kleding specifiek bij vrouwelijke, Amerikaanse politici, zo'n lading?

Er zit een mooie, symbolische gedachte achter.

Eenheid en emancipatie

De simpelste verklaring die je misschien kunt bedenken, is de verwijzing naar het Witte Huis. Maar eigenlijk heeft het dragen van wit, onder Amerikaanse vrouwelijke politici, daar niet zoveel mee te maken. Wit werd in Amerika in de loop der decennia dé kleur om vrouwen in de politiek te vieren. Dat begon begin 1900 met de women's suffrage movement; de Amerikaanse beweging voor vrouwenkiesrecht. Wit stond voor hen symbool voor morele puurheid, eenheid en een vredige revolutie. En de kleur wit heeft met de jaren alleen nog maar meer symbolische lading gekregen.

Vrouwen in witte kleding

Zo droeg Shirley Chisholm in 1968 ook wit toen zij het eerste Afro-Amerikaanse, vrouwelijke congreslid werd.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Net als Geraldine Ferraro, die in 1984 in een witte outfit verscheen, bij de bekendmaking dat zij de eerste vrouwelijke vice-presidentskandidaat werd. Vice-president is ze uiteindelijk niet geworden, omdat Walter Mondale niet opnieuw tot president werd verkozen.

null Beeld Corbis via Getty Images
Beeld Corbis via Getty Images

Ook Hillary Clinton droeg, uit solidariteit, een wit pak bij de acceptatie van haar nominatie als presidentskandidaat, door de Democraten in 2016.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

En nu Kamala Harris de allereerste vrouwelijke én zwarte vice-president ooit is, kon ze qua outfit natuurlijk niet achterblijven. En dus verscheen ook zij in een prachtig wit pak.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lees ook:

Door déze bijzondere keuze gaat Jill Biden geschiedenis schrijven als first lady

Wit als politiek statement (tegen Trump)

Het dragen van witte kleding getuigt dus van solidariteit met vrouwen die geschiedenis schreven in de Amerikaanse politiek. Voornamelijk vrouwen van de Democratische partij gebruiken de kleur wit nog altijd als een feministisch statement. Zo voerden een groep vrouwelijke parlementsleden in 2017 een stil protest bij een toespraak van president Donald Trump, aan het congres. Ze droegen witte kleding, om aandacht te vragen voor vrouwenrechten en richtten zich direct tot Trump, die die rechten volgens hen schendt en tegenwerkt.

Lees ook:

Waarom (anti-)abortus nu weer zo in opspraak is

Eerste vrouwelijke Amerikaanse president... in het wit?

Wat er qua vrouwenemancipatie nog te winnen valt in de Amerikaanse politiek? Nou, er is nog altijd geen vrouwelijke Amerikaanse president geweest. Hillary Clinton verloor namelijk van Barack Obama, die de eerste Afro-Amerikaanse president van Amerika werd. De eerste vrouwelijke Amerikaanse president, is een kwestie van tijd. En de kans is dus zeker aanwezig dat zij in een prachtig witte outfit verschijnt. Nu weet je ook waarom.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Time, CNN

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden