null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waar komt het schoonheidsideaal van de rode lippenstift eigenlijk vandaan?

Rode lippenstift behoort tot de meest populaire cosmeticaproducten. Het valt op, maakt je tanden witter en trekt veel aandacht naar je mond. Bijna elke vrouw heeft er wel eentje in haar make-up tas zitten. Maar wist je dat het ook een rijke geschiedenis heeft?

Rode lippenstift heeft namelijk een grote rol gehad in de strijd naar gelijke rechten.

Suffragettes

Waar nu niemand raar staat te kijken wanneer je een rode lippenstift draagt, was dat vroeger wel anders. Rode lippenstift was namelijk deel van het uniform van de Suffragettes. Deze vrouwen kwamen, in het begin van de twintigste eeuw, op voor gelijke rechten en wilden met de kleur rood vrouwelijkheid en kracht uitdragen. Het werd een symbool van de geëmancipeerde, onafhankelijke vrouw, wat in die tijd helaas niet echt werd gewaardeerd.

Waarom rood?

De kleur rood werd hierbij niet voor niets gekozen. Zo staat het bekend als de kleur van het leven, net zoals dat bloed rood is. Hierdoor ziet iemand er gezond en moedig uit. Dat moedige, zelfverzekerde gevoel dat je bij lippenstift krijgt, bestaat nog steeds. Nu nog steeds zien we deze kleur terug bij vrouwen in machtsposities, zoals bij Alexandria-Ocasia Cortez en Margaret Thatcher. Met een rood gestifte mond zie je er krachtig en zelfverzekerd uit, maar ook nog steeds ontzettend vrouwelijk.

null Beeld

Feminisme

Meer lezen over feminisme? In Margriet 10 (nu in de winkel) vertelt Aaf Brandt Corstius over feminisme, of we goed op weg zijn, en vooral: waar valt nog wat te behalen? Haal het nummer nu in de winkel of bestel 'm online.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Harper's Bazaar

Beeld | Getty Images

Marin NoomenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden