null Beeld

Verrassend: zóveel jaar ouder lijk je daadwerkelijk met grijs haar

Tegenwoordig is het helemaal hip om je haar gewoon grijs te laten groeien. Journalist Wies Verbeek (55) vindt grijs haar helemaal fantastisch, maar niet bij zichzelf. Ze associeert het met 'oud zijn' en dat je dan toch iets minder aantrekkelijk bent. Maar kloppen die vooroordelen wel? Schatten mensen je écht ouder in als je grijze lokken hebt? En wat vinden mannen ervan?

Wies deed er onderzoek naar en maakte samen met haar nicht en documentairemaakster Martine Berendsen de documentaire De reis naar grijs.

Hoeveel jaar ouder maakt grijs haar je?

In de documentaire wordt één vooroordeel in ieder geval ontkracht: dat mensen je veel ouder inschatten als je grijze lokken hebt. “Ik dacht dat je met grijs haar wel zeker vijf tot zes jaar ouder wordt geschat dan je daadwerkelijke leeftijd, maar dat blijkt dus niet zo te zijn”, zo vertelt Wies. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat mensen met grijze lokken gemiddeld maar drie jaar ouder worden geschat.

Bekijk ook:

Hét bewijs dat lang haar ook na je 50e nog prachtig staat

Wat vinden mannen ervan?

En dat is niet alles: de gedachte dat mannen vrouwen met grijs haar minder aantrekkelijk vinden, blijkt in de praktijk ook niet te kloppen. Wies schreef zich in op een datingsite: eerst een periode met een foto met blond haar, daarna een periode met een gefotoshopte foto met grijs haar. En wat bleek? Ze kreeg op beide profielen evenveel reacties. “Wij vrouwen hebben gewoon een heel ander denkbeeld van wat mannen van ons vinden. Mannen kijken daar helemaal niet naar, ook al zeggen ze soms van wel. In werkelijkheid vinden ze vrouwen met grijs haar even aantrekkelijk, zo blijkt”, aldus Wies.

Lees ook:

8 feiten en fabels over grijs haar

Duur geintje

De documentaire heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Wies anders tegen grijs worden aankijkt. “Vrouwen zijn zo blij met hun grijze haar, dat ik toch wel meer geneigd ben om het ook maar te laten groeien. En wat die keuze ook makkelijk maakt, is dat ik erachter kwam dat vrouwen die hun grijze haar verven om de drie weken bij de kapper zitten. Toen ik dat hoorde dacht ik jeetje, als het zó vaak moet, dan ga ik het misschien ook maar gewoon grijs laten worden."

Nieuwsgierig naar De reis naar grijs? Op Wies' website BLOW.nl ('n Beetje Leuk Ouder Worden) kun je de de hele documentaire bekijken.

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | BLOW.nl

Beeld | Wies Verbeek

null Beeld

Margriet 50 ligt nu in de winkel! Met deze week: de Grote December cadeautjesgids, alles over blij zijn met jezelf, feestmode (ook voor grote maten) en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden