Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van uitgroei tot haarkleurtrends: 13 vragen aan de kleurexpert

Gewoon een kleurtje erin... en dan langzaam richting grijs? Of toch niet, en is dat kleuren dan slecht voor je haar? Margriet stelde 13 vragen aan kleurexpert en hair & make-up artist Bionda Kraaij-Sterkenburg.

1. Vroeger werd gezegd dat het slecht is om je haar te kleuren…

"Vroeger was de kleuring lang niet zo verzorgend als nu. Er zat veel PPD (parafenyleendiamine) en ammoniak in om de haarschubben te openen en zo de kleur toe te laten in het haar. Europa heeft strenge regels ontwikkeld op dit gebied, waardoor de formule van producten zoals haarkleuring onder een vergrootglas liggen. Nu zijn de kleuringen veel minder schadelijk en vaker op oliebasis waardoor de haarkleuring milder is voor het haar. Je kunt je haar dus met een gerust hart kleuren."

2. Waarom zou ik een shampoo speciaal voor gekleurd haar gebruiken?

"Een shampoo voor gekleurd haar bevat provitamine B5, wat het haar voedt en verzorgt. Ook hydrateert het je haar en bevat de shampoo een uv-filter. Zo’n shampoo is zeker een aanrader wanneer je gekleurd haar hebt, want het doet meer voor je haar dan een normale shampoo."

"Is je haar ontkleurd of heb je blonde highlights? Dan heeft je haar meer herstel nodig, omdat er weinig tot geen pigment meer in de haren zit. Het haar is zwakker en breekt sneller af. Dan is een masker voor beschadigd haar een must. Een conditioner na het wassen is belangrijk voor kleurbehoud en om je haar te beschermen tegen de schadelijke invloeden van buitenaf. Vraag je kapper om het juiste advies. Gebruik je de verkeerde producten, dan kan je haar er juist minder goed door gaan zitten."

3. Mijn haar is pasgeleden nog gekleurd, maar het resultaat bevalt niet. Kan ik het nu opnieuw kleuren?

"Dat hangt af van de kwaliteit van het haar. Donkerder kleuren is makkelijker en milder voor het haar dan ontkleuren (blonderen). Dit laatste maakt je haar zwakker en poreuzer, dus doe dit daarom altijd in goed overleg met je kapper. Die weet of het slim is om meteen weer te kleuren of dat je echt wat tijd tussen de kleuringen moet laten."

Lees ook: Je haar gezond houden in de winter? Dan kun je dít beter niet doen

4. Wat zijn plantaardige kleuringen?

"Plantaardige kleuringen zijn gebaseerd op plantaardige pigmenten waardoor het een honderd procent natuurlijk - en soms ook veganistisch - alternatief is. Het is een poeder dat je mengt met warm water. Het bevat geen PPD of ammoniak om de kleur te ontwikkelen, maar is volledig gebaseerd op kruiden en plantenextracten en geschikt voor alle haartypes en haarkleuren. Denk maar aan henna, dat tegenwoordig in vele kleuren en tonen verkrijgbaar is."

5. Waar moet je op letten wanneer je van donker naar licht gaat?

"Van donker naar licht gaan is schadelijker voor je haar dan van licht naar donker. Je trekt pigment uit het haar om het lichter te krijgen en hiervoor heb je een hogere concentratie waterstofperoxide nodig dan wanneer je het donkerder zou kleuren. Highlights zijn minder schadelijk; je licht het haar slechts gedeeltelijk op en ontkleurt niet ál het haar. Een andere optie is een balayage kleuring, die met de losse hand en kwast als het ware in het haar geveegd wordt in een V-vorm, van lichter in de punten naar donkerder bij de haaraanzet."

6. Hoe weet ik welke haarkleur bij mijn gezicht en kledingstijl past?

"Ga na welk type je bent. In sommige salons kun je een kleurentest doen. Bekijk je eigen garderobe qua kleurenpalet om erachter te komen of koel of warm je beter staat. En kijk niet te veel naar plaatjes op Pinterest of Instagram, want daar zijn foto's vaak bewerkt en krijg je geen realistisch beeld van een haarkleur."

7. Hoe laat ik mijn gekleurde haar overgaan naar natuurlijk grijs?

"Kijk naar de kleur die je op dat moment in je haar hebt en hoeveel centimeter uitgroei je hebt. Heb je veel uitgroei en ben je al redelijk blond, dan kun je ervoor kiezen om met highlights en eventueel lowlights te werken, zodat de rest van de kleur er langzaam uit kan groeien en je zo overgaat naar grijs."

"Mocht je korter haar hebben en een flinke uitgroei, dan kun je er ook voor kiezen om je haar te kortwieken en het laatste restje haarkleuring uit te laten groeien. Heb je donker geverfd haar en wil je overgaan naar grijs? Maak er dan een meerstappenproject van waarin je geleidelijk steeds een tintje lichter gaat met je haarkleur en uiteindelijk kunt overgaan naar grijs door middel van high- en lowlights."

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

8. Natuurlijk grijze haren zijn 'hol' van binnen, wat betekent dit voor het kleuren van mijn haar?

"Dit betekent dat er geen pigment meer in zit en dat je om een donkere of warme kleur te krijgen een grijsdekking moet toevoegen aan de haarkleuring."

9. Kan ik met een grijze uitgroei beter kiezen voor een lichte of donkere haarkleuring?

"Dat ligt eraan of het licht- of donkergrijs is. Bij veel grijs in je uitgroei kun je kiezen voor een lichtere kleur, liefst in een assige tint, waardoor je uitgroei minder opvalt. Bij donkergrijs haar (peper-en-zoutkleur) ga je eerder voor een ietwat donkere tint. Laat dit beoordelen door de kapper aan de hand van een kleurenkaart, voor een mooi en natuurlijk kleurresultaat."

10. Wat doe ik aan de warme gloed in mijn blonde haar?

"Warme pigmenten die van nature in het haar zitten, komen tijdens het kleurproces (met waterstofperoxide) naar voren en die ga je dus zien. Je kunt dit neutraliseren door tegenovergestelde tinten te gebruiken - violet of blauw dus - en de kleur de juiste inwerktijd te geven. Thuis kun je je blonde kleur mooi bijhouden met een zilvershampoo die paars of blauw pigment bevat."

11. Waar moet ik op letten als ik zelf mijn haar wil kleuren?

"Let op of het een semipermanente (spoeling) of een permanente kleuring is. Wanneer je twee componenten met elkaar moet mengen, gaat het om een permanente kleuring. Deze is bij thuisgebruik schadelijker voor je haar, omdat de kleuring sterker is dan die bij de kapper. Dat komt doordat het product zowel licht als donker haar in de gewenste kleur moet krijgen en dus niet is afgestemd op de haarkleur die je nu hebt. De kapper mengt je gewenste kleur naar aanleiding van je huidige kleur, dus die kleuring is een stuk milder."

12. Wat is een toner voor je haar?

"Een toner is een semipermanente kleuring die het haar naar de gewenste kleur toont en glans geeft. Een voorbeeld: je wilt grijsblond haar en het haar is al zo licht mogelijk gehighlight. Dan gaat daarover nog een toner die een astint bevat, soms met een klein drupje zwart om de kleur pigment te geven. Na een week of drie kun je de toner nog eens inzetten om je koele tint op te frissen."

13. Wat zijn de trends op het gebied van haarkleuring?

"Je ziet bij grijs wordende vrouwen dat ze graag naar hun grijze kleur willen met behulp van highlights en een toner. Zo oogt de haarkleur meteen wat grijzer, ook al is je haar nog niet volledig grijs. Een andere trend zijn microlights; dunne en heel subtiele highlights, waarbij het haast niet zichtbaar is dat je haar is gekleurd, maar die blond haar meer dimensie geven. Ook de zogenaamde ombre-look is populair. Daarbij worden highlights gezet met een donkere haaraanzet zodat er geen harde overgang met als resultaat dat je langer dan zes weken kunt doen met je kleur."

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-03. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden