Kan het wel of geen kwaad om puistjes uit te knijpen?

Deel dit artikel:

Niemand wordt blij van een pukkel. We willen er dan ook altijd het liefst zo snel mogelijk vanaf. In de tussentijd is het knap lastig om er níét aan te zitten. Hoe erg is het om puistjes uit te knijpen?

“Het uitknijpen van een puistje is in de regel nooit een goed idee,” zegt Jetske Ultee, huidexpert en onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Tegenover Women’s Health benadrukt ze wat we eigenlijk allemaal wel weten en hebben ervaren: uitknijpen maakt de zaak meestal alleen maar erger. “Door krabben, hard duwen en knijpen kan de huid beschadigen. Hierdoor kunnen bacteriën en vuil gemakkelijker binnendringen. En dat maakt het probleem over het algemeen alleen maar groter.”

Nóg meer problemen

De bestaande pukkel kan niet alleen groter worden, je kunt er ook nog puistjes bij krijgen. “Het kan zijn dat je de bacteriën in de talgklier door het knijpen verder verspreidt,” legt Ultee uit. “Hierdoor kan het probleem zich vermenigvuldigen.” Ook kunnen er door hardhandig uitknijpen littekens ontstaan. “Soms veroorzaakt het ook pigmentvlekken: irritatiepigment of post-inflammatoire hyperpigmentatie. Die laatste vorm zie je vaker op een donkere huid.”

Kijk uit voor irritatie

Dacht je dat je je puistjes wel rustig kunt laten uitknijpen door een schoonheidsspecialiste? Volgens Ultee is dat lang niet altijd het geval. “Hoewel er echt kundige mensen zijn, kan zelfs een behandeling bij een professional voor problemen zorgen,” waarschuwt ze. “Bijvoorbeeld door de gebruikte producten zoals scrubs. Of behandelmethoden zoals stomen en uitknijpen. Die kunnen allemaal de tere huid te veel irriteren.” Een gevoelige huid met oneffenheden heeft een milde behandeling nodig, benadrukt de huidexpert.

Peeling en lasers

Het goede nieuws: je kunt echt wel iets aan je oneffenheden laten doen. Volgens Ultee kan een (salicylzuur)peeling helpen, eventueel in combinatie met een laserbehandeling. Zo’n peeling zorgt ervoor dat verstopte talgklieren worden gereinigd. De lasers doden vervolgen de bacteriën. Bovendien veroorzaakt het gebruik van lasers een verminderde talgproductie, waardoor puistjes in de toekomst minder snel ontstaan.

De beste methode

Als je ab-so-luut niet van je puistjes kunt afblijven, is er één regel waaraan je je moet houden voordat je tot uitknijpen overgaat. “Doe het alléén als de pukkel al een wit puntje heeft,” adviseert huidexpert Ultee. “Het beste is om er met een gesteriliseerd naaldje in te prikken en het opgehoopte talg voorzichtig naar buiten te drukken.” Bij onderhuidse, rode bultjes hoef je dit overigens niet te proberen. Daar werkt deze methode nooit. Je richt er volgens haar alleen maar schade mee aan.

Wondermiddel

Heb je de volgende dag een sollicitatie of een bruiloft en wil je écht zo snel mogelijk van dat pukkeltje af? Dan kun je volgens de huidexpert wat verdunde teatree-olie aanbrengen op je puistje. “Meng één deel teatree-olie met drie delen jojobaolie. Dit mengsel werkt bacteriedodend en het remt de ontsteking.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | womenshealthmag.nl
Beeld | iStock