null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: je neus verraadt sneller je leeftijd dan je denkt

Rimpels, grijs haar, een aantal kilo's erbij: ouder worden gaat niet onopgemerkt. Natuurlijk kun je moeder natuur een handje helpen. Maar daarbij wordt je neus vaak over het hoofd gezien.

Niet alleen de rimpels op je voorhoofd en de kraaienpootjes bij je ogen verraden je leeftijd.

Je neus wordt ook ouder

Met botox, fillers en plastische chirurgie, worden vooral het gezicht en de buik, borsten en billen aangepakt. Maar zeker in het gezicht, wordt een belangrijk en zichtbaar verouderend lichaamsdeel vaak vergeten: de neus en de zone daaromheen.

Neuscorrectie

Wetenschappers van de Universiteit van Californië - Los Angeles, onderzochten welke ingreep het meest een verjongend effect heeft. En dat bleek geen facelift, borstvergroting of liposuctie te zijn, maar een neuscorrectie. Volgens de onderzoekers, kan een neuscorrectie een vrouw gemiddeld drie jaar jonger laten lijken.

Jonger volgens de computer

Voor het experiment, werden de voor- en nafoto's van honderd vrouwen die een neuscorrectie ondergingen onder de loep genomen door een speciale computer. De jongste vrouw was zestien, de oudste 72. Op de foto's ná de operatie, werden de vrouwen jonger geschat door de computer. Vooral vrouwen van boven de veertig jaar. Zij leken volgens de kunstmatige intelligentie zelfs zeven jaar jonger na de ingreep.

Hangende neus

Een grappige en interessante ontdekking, vinden de onderzoekers zelf. "Neuscorrecties staan niet bekend om hun anti-verouderingseffect", zegt hoofdauteur Robert Dorfman erover. Maar het is volgens de experts wel logisch: "Als je ouder wordt, gaat je neus een beetje hangen. En omdat je gezichtsvet verliest en je wangen kleiner worden, valt de neus ook meer op."

null Beeld

Heb jij de nieuwste Margriet Gezond Leven al?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | UCLA

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden