null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nagelriemen terugduwen? Dit is waarom dat géén goed idee is

Misschien heb je weleens gehoord dat je nagels meer lucht krijgen of sneller groeien door dagelijks je nagelriemen terug te duwen. Dit blijkt een fabeltje te zijn. Het terugduwen van je nagelriemen is eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee. Sterker nog, het kan je nagels flink beschadigen.

Van nijnagels tot chronische ontstekingen: dit is waarom je het bokkenpootje voortaan beter links kunt laten liggen.

Nagelriemen terugduwen

Het lijkt zo onschuldig en ziet er vaak zelfs verzorgder uit: het terugduwen van je nagelriemen. Toch kun je dit voortaan beter achterwege laten. Door je nagelriemen terug te duwen kun je deze kapot maken, legt dermatoloog Rick Waalboer-Spuij uit aan de Volkskrant. Hierdoor kunnen bacteriën, schimmels, vuil en andere irriterende stoffen makkelijker een weg banen naar binnen, waardoor je nagelriemen kunnen ontsteken.

Ook dermatoloog Leon Plusjé van het Erasmus MC Rotterdam is het hier mee eens en legt aan de Consumentenbond uit dat je bij het terugduwen de op de nagel gelegen huidplooi losmaakt van de nagel. Dit kan naast acute ook chronische ontstekingsreacties opleveren. Vooral een chronische ontsteking van de nagelriem is volgens Plusjé erg lastig te behandelen.

Insmeren met vaseline

Door het terugduwen van de nagelriem, kan het zogenoemde nagelmatrix ontstoken raken. En die nagelmatrix zorgt juist voor de aanmaak van een glad nageloppervlak. Bij een ontsteking wordt de nagel ruw, brokkelig en onregelmatig. Daarom raadt Plusjé aan om de nagelriemen niet terug te duwen, maar deze regelmatig in te smeren met vaseline.

Lees ook:

Rode lijntjes onder je nagels? Dit is wat het betekent

Nijnagels

Naast een nagelriemontsteking kan het terugduwen van de nagelriemen ook zorgen voor nijnagels. Ook wel bekend als nijdnagels, bijnagels, dwangnagels, stroopnagels of als dat ingescheurde velletje aan de rand van je nagelriem. Nijnagels ontstaan dus door het terugduwen van de nagelriemen, dat resulteert in een ingescheurde velletje huid. Dit droogt vaak op en kan vervolgens rechtop gaan staan. Het is erg verleidelijk om dit los te trekken, maar dat kan voor pijnlijke en bloederige nagelranden zorgen. Laat je nijnagels daarom altijd zitten, hoe groot die verleiding ook is. Ook hier is het advies: smeer de boel af en toe in met vaseline om losse velletjes te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Consumentenbond, de Volkskrant, Gezondheidsnet

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden