PREMIUM
Mode-expert legt uit: zó krijg je je kledingkast op orde
Puilt je kledingkast uit, maar vind je het moeilijk om kledingstukken weg te gooien? Of wil je het nieuwe jaar gewoon met een opgeruimde kast beginnen? Met deze handige tips van mode-expert Nanny de Bruin is je garderobekast straks geordend en netjes.
Voor je het weet hangt de nieuwe voorjaarscollectie weer in de winkels. Tegenwoordig gaat de deze nieuwe collectie veelal gepaard met de wintersale aan de ene kant en de nieuwe collectie aan de andere kant van de zaak. Wel zo overzichtelijk. Is jouw kledingkast ook zo overzichtelijk? Of is het broodnodig en onvermijdelijk dat deze moet worden opgeruimd? Kledingkasten lijken soms wel een eigen leven te leiden. Er komt steeds meer kleding bij en het wordt steeds onoverzichtelijker waar wat hangt of en ligt. Je staat ’s morgens voor een ontplofte kledingkast kast en je vraagt jezelf wanhopig af wat je in hemelsnaam aan moet. Komt deze situatie je bekend voor? Dan is er geen ontkomen meer aan: de bezem erdoor! Trek voor deze klus minimaal een middag uit. Gewapend met een aantal dozen, vuilniszak(ken) en een stapel kleerhangers ga je aan de slag.
Stappenplan voor het opruimen van kleding
Doos 1: kleding die blijft.
Doos 2: twijfelgevallen.
Doos 3: kleding die je niet meer wilt dragen maar die te goed is om weg te gooien. Deze kleding kun je doneren aan het goede doel of de kringloop.
Doos 4: alles wat weg kan. Hier mag je ook niet meer inkijken!
Het is handig om pen en papier bij de hand te houden hebben zodat je meteen kunt opschrijven wat je nodig hebt om je kledingkast netjes te houden, zoals kledinghangers of handige opbergsystemen. Je kunt dan ook meteen een lijstje maken met items die je mist in je garderobe.
Verschillende methoden van opruimen
Kast per gedeelte opruimen
Eerst de laden van boven naar beneden. Of van links naar rechts.
Konmari-methode
Ga elke kamer af en maak van alle kledingstukken die je vindt een stapel. Bekijk elk kledingstuk en vraag jezelf af of je er blij van wordt. Is het antwoord een volmondig ‘ja’ dan mag het kledingstuk blijven. Is die ‘spark’ er niet? Doe het kledingstuk dan weg.
Per categorie
Deel al je kleding op in bovenkleding, onderkleding, avondkleding en sportkleding. Maak per categorie een stapel en ga per stapel na wat je wilt houden of niet.
Twijfelgevallen
Zitten er wat twijfelgevallen tussen? Voordat deze items teruggaan in je kast, definitief verdwijnen in de vuilniszak of naar het goede doel gaan, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Zit het lekker?
- Wanneer heb ik het voor het laatst gedragen?
- Past dit model of kleur wel bij mij?
- Is de maat nog goed?
- Als ik dit kledingstuk nu in de winkel zou zien hangen, zou ik het dan kopen?
- Is het een toevoeging aan mijn garderobe?
Je zult ook ongetwijfeld een paar kledingstukken tegenkomen waar een vlek op zit, een knoop ontbreekt, scheuren in zitten of waarvan de zoom eruit is. Tijdens het opruimen is dat het juiste moment om deze items aan de kant te leggen zodat je deze eerst kunt herstellen. Wees streng en eerlijk tegenover jezelf. Zodra je merkt dat je eigenlijk geen zin hebt om er nog tijd en geld (voor de stomerij of kleermaker) aan uit te geven, is het beter om het kledingstuk toch maar weg te doen.
Inruimen
Ben je eruit wat weg kan en wat weer terug de kast in mag? Dan is het nu tijd om je kledingkast in te ruimen. Afhankelijk van de ruimte die je hebt in je kast kun je alle topjes, T-shirts en truitjes op kleur indelen. Heb je hier niet genoeg ruimte voor? Sorteer de kledingstukken dan je alleen op soort. Maak een verdeling tussen dagelijkse kleding, werkkleding, avond- en feestkleding en sportkleding. Hang de kleding op volgorde van hoe vaak je de kleding draagt: je dagelijkse kleding hang je vooraan, vervolgens je sport- en vrijetijdskleding en achterin hang je de avondkleding en feestoutfits bij elkaar.
Zelf vind ik het fijn om dunne antislip hangers te gebruiken en zorg ik ervoor dat de kleding enigszins ruim in de kast kan hangen. Op deze manier kreukt de kleding minder en hoeft het ook niet steeds gestreken te worden.
Dubbele aankopen
Na het opruimen van je kast heb je een duidelijk overzicht van wat er nog ontbreekt. Hiermee voorkom je dat je dubbele aankopen zult doen. Vaak val je steeds op dezelfde items in de winkel, maar wat heb je aan twee soortgelijke kokerrokken of drie trenchcoats en vijf zwarte colletjes?
Goed voornemen
Het kan een goed voornemen zijn om niet steeds dezelfde items te kopen. Van nu af aan richt je je op aankopen die nog niet in je garderobe voorkomen. Het is toch veel leuker om uit je comfort zone te stappen en iets vernieuwends te kopen? Als het goed is heb je er nu ruimte voor in je opgeruimde kledingkast…
Over Nanny de Bruin
Nanny de Bruin is 65 jaar en stylist en artdirector. Ze heeft gewerkt bij het tv-programma Looking good en werkt nu als zzp’er voor kleine labels. Ze geeft graag stylingadvies en is groot voorstander van en ambassadeur voor pre loved kleding en vintage. Haar favoriete quotes: ‘Stijlvol heeft niets te maken met geld’ en ‘mode verandert, stijl is voor altijd.’ Nanny heeft op Instagram het account @styledbynanny.