null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met déze tips krijg ook jij volle, lange wimpers

Ben je niet gezegend met lange en volle wimpers? Kwestie van tijd. Met de juiste verzorging en een beetje hulp heb je straks ook een Bambi-waardige oogopslag.

Wij verzamelden de beste tips voor je.

Natuurlijk proces van wimpers

Net als hoofdhaar hebben wimperhaartjes een natuurlijke groeicyclus die bestaat uit een groeifase, een rustfase en een uitvalfase, waarna een nieuwe wimper begint met groeien. Deze cyclus duurt gemiddeld zes tot acht weken. Omdat niet alle wimperhaartjes dezelfde cyclus volgen, kan het gebeuren dat je een paar dagen geen haartjes verliest en de volgende dag een paar tegelijk. Deze wimperuitval is een natuurlijk proces en niks om je zorgen over te maken.

Niet wrijven

Als je het idee hebt dat je wimpers meer uitvallen of afbreken dan anders is het wel verstandig om hier de oorzaak van te achterhalen. Vaak heeft het te maken met je verzorgings- en make-uproutine, maar ook veel in je ogen wrijven, een ongezond voedingspatroon en gewoon het feit dat je ouder wordt, zijn van invloed op de gezondheid van je wimpers. Want helaas worden wimperhaartjes, net als ons hoofdhaar, vaak dunner en brozer naarmate we ouder worden. Daar kun je weinig aan doen, maar aan veel andere oorzaken van wimperuitval wél.

Geen lange wimpers? We hebben persoonlijk groeilimiet

Het lijkt soms oneerlijk verdeeld en kan jaloersmakend

zijn, maar de ene persoon heeft nu eenmaal langere wimpers dan de andere. De

lengte van je wimpers wordt grotendeels bepaald door je DNA en daar verander je

weinig aan. Iedereen heeft een eigen maximale lengte, een eigen zogeheten groeilimiet.

Heb je van nature korte wimpers, dan zal het lastig zijn om ze (zonder

kunstgrepen) langer te krijgen. Wat je wel kunt doen, is zorgen dat ze sterk en

gezond blijven, zodat ze niet afbreken.

Bescherming tegen stof

Veel vrouwen zijn elke ochtend druk in de weer met mascara en wimperkrullers om hun wimpers maar zo mooi en lang mogelijk te krijgen. Maar wist je dat onze wimpers een heel belangrijke functie hebben? En dat is dus niet het verleidelijk maken van je oogopslag, maar het beschermen van je ogen tegen stof, vuil, water en transpiratievocht. Wimpers heb je dus niet voor niets en verdienen het om goed te worden verzorgd.

Zó ben je lief voor je wimpers

 • Zorg dat je voldoende vitamine B binnenkrijgt, vooral B8 (biotine), B5, B6 en B12 omdat deze vitaminen een grote rol spelen bij de haargroei. Ook vitamine E, ijzer en magnesium zijn essentieel voor sterke en gezonde wimpers.
 • Verwijder oogmake-up met speciale make-upreiniger. Houd een wattenschijfje met remover een paar seconden tegen je ooglid en veeg het vervolgens rustig naar beneden.
 • Doe maximaal drie maanden met een mascara.
 • Gebruik een mascara met verzorgende ingrediënten als panthenol en bijenwas.
 • Gebruik een wimperserum.

Dit moet je niet doen

 • Je mascara laten zitten voor het slapengaan.
 • Boenen en wrijven om je oogmake-up te verwijderen.
 • Vaak in je ogen wrijven.
 • Dagelijks waterproof mascara gebruiken. Doe dit alleen als het echt nodig is.
 • Je mascara delen met iemand anders.
 • Een wimperkruller gebruiken nadat je mascara hebt opgedaan. Wees sowieso heel voorzichtig met een wimperkrultang; gebruik ’m niet te vaak, niet te gehaast en trek er nooit aan!

Lees ook

Dít effect heeft dagelijks make-up dragen op de gezondheid van je huid

Geduld is een schone zaak bij wimperserum

Een wimperserum verbetert de conditie van de wimperhaartjes, zodat ze de kans krijgen om hun maximale lengte te bereiken. Zo’n serum verlengt als het ware de groeifase en vertraagt de uitvalfase. Een wimperserum heeft niet bij iedereen hetzelfde effect en een serum dat bij de een goed werkt, kan bij een ander geen of weinig resultaat geven.

Twee ingrediënten die voor iedereen onmisbaar zijn, zijn geduld en doorzettingsvermogen, want je zult een serum minstens vier weken moeten gebruiken voordat je resultaat ziet. Als je te vroeg stopt, profiteren de nieuwe wimpers die na de uitvalfase verschijnen, niet van de werkzame stoffen. Geef het dus niet te snel op en breng het serum elke avond aan op schone en droge oogleden. Een wimperserum is geen wondermiddel dat je voor altijd lange wimpers geeft, maar een verzorgingsproduct dat je moet blijven gebruiken voor het gewenste resultaat.

Zijn wimperserums veilig?

Een tijdje geleden waren wimperserums in opspraak omdat sommige serums irritaties, verkleuringen en soms zelfs zichtverlies konden veroorzaken. Het ingrediënt dat hiervoor verantwoordelijk was, is Bimatoprost. Deze stof zit van oorsprong in medische oogdruppels en bij toeval is ontdekt dat het de wimpergroei stimuleert. Inmiddels is het in de EU verboden om Bimatoprost in cosmetische producten te gebruiken.

Valse wimpers

Als je tevreden bent met je wimpers, maar het leuk vindt om af en toe met Bambi-ogen te knipperen, zijn valse wimpers een prima optie. Met de nadruk op af en toe, want dagelijks gebruik kan de eigen wimpers beschadigen. Valse wimpers zijn er in alle soorten en maten, van natuurlijk tot glamoureus. Het aanbrengen en verwijderen van deze wimpers is een priegelig precisieklusje, maar met een beetje oefening geven ze je wel een prachtige oogopslag. Nieuw in de wereld van de valse wimpers zijn magnetische wimpers, die je – de naam zegt het al – niet met lijm, maar met magneetjes vastzet.

Mooi met beleid

Om langere tijd van lange en volle wimpers te genieten, kun je voor wimperextensions kiezen. Wimperextensions worden op de natuurlijke wimperhaartjes geplakt, waardoor deze langer en voller worden. Maar hoe mooi ook, extensions hebben ook nadelen. De extensions groeien met de natuurlijke wimpers mee en vallen op een gegeven moment dus uit. Hierdoor ontstaan ‘hapjes’ in je wimpers, die je vervolgens weer moet opvullen. En dat is niet gratis.

Ook kan de lijm die wordt gebruikt niet tegen olie, dus je moet oogmake-up en reiniger op waterbasis gebruiken, anders veeg je de extensions er zo weer af. En omdat de extensions op je eigen wimpers worden geplakt, krijgen die het best zwaar te verduren. Laat wimperextensions altijd zetten door iemand met ervaring, die met de juiste materialen werkt en je goed informeert over hoe je met je nieuwe wimpers moet omgaan.

Krullen en kleuren

Voor vrouwen met rechte wimpers die het zat zijn om elke

dag een wimperkruller te gebruiken, kan een wimperlift een oplossing zijn. Een

wimperlift is een soort permanent waarbij de wimperhaartjes vanaf de wortel

worden gelift en gekruld, waardoor ze een stuk langer lijken. Een wimperlift

houdt zo’n zes weken. Bij lichte wimpers kan deze behandeling worden gecombineerd

met het verven van de wimpers. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je

wimpers alleen te verven, dit kun je zelf doen of bij een salon. Bedenk wel dat

je wimpers hierdoor niet langer, gekrulder of voller worden. Alleen gekleurd.

Mooi met mascara

Een wimperlift en wimperextensions kunnen prachtige resultaten geven, maar vormen best een belasting voor je wimpers. Zeker als deze dun en broos zijn, wat vaak het geval is als je geen twintig meer bent. Gelukkig kunnen de mascara’s van tegenwoordig ook wonderen verrichten en iedereen van een verleidelijke oogopslag voorzien.

Dit is momenteel de best beoordeelde mascara op Bol.com:

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Tekst | Astrid Telkamp

Beeld | iStock

null Beeld

Dit interview verscheen eerder in Margriet 34-2020. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Marin NoomenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden