null Beeld

Met deze cosmetische behandelingen word je mooi oud

Rimpels, ouderdomsvlekken, slappe huid… We hebben steeds meer middelen om daar iets aan te doen. Welke cosmetische ingrepen zijn er en hoe veilig zijn ze?

Niet zo lang geleden was rimpelloos oud worden voor de meeste mensen een onbereikbaar ideaal. De facelift was zo’n beetje het enige alternatief om de tand des tijds uit het gezicht weg te strijken. Niet alleen een kostbare, vooral ook een ingrijpende behandeling. Eind jaren tachtig werd bij toeval ontdekt dat botox rimpels doet verdwijnen. Pas in 2002 is het wettelijk als zodanig geregistreerd. Sinds die tijd neemt het gebruik van botox jaarlijks toe. Vonden er in Nederland in 2011 nog 21.000 botoxbehandelingen plaats, inmiddels zijn dat er 400.000. Ook wereldwijd is het de meest uitgevoerde niet-chirurgische cosmetische behandeling, gevolgd door (hyaluronzuur) fillers, permanente ontharing, chemische peeling en laser.

De nieuwste technieken:

 • Ultrasound en radiofrequentieDe nieuwste behandelingen op het gebied van anti-aging werken met ultrasound (geluidsgolven) en radiofrequentie (elektromagnetische straling). Deze behandelingen verwarmen de diepere lagen van de huid, waardoor deze licht beschadigd raakt. Als reactie daarop maken de cellen collageen aan en zo wordt de huid strakker. Deze behandeling heeft als voordeel dat het minder pijnlijk en ingrijpend is dan een laserbehandeling. Het nadeel is dat meerdere behandelingen nodig zijn en dat de resultaten sterk uiteenlopen.
 • IPLIPL (Intense Pulsed Light) is een vorm van lichttherapie die wordt ingezet voor ontharing én huidverjonging. Deze behandeling wordt in schoonheidssalons aangeboden omdat de lichtintensiteit veel lager is (en dus ook minder effectief) dan die van een laserbehandeling. Maar net als bij laser bestaat ook met IPL wel degelijk gevaar voor verbranding van de huid. Om die reden mogen IPL en laserbehandelingen binnenkort niet meer worden uitgevoerd door schoonheidsspecialisten.
 • BindweefselmassageGeen pijnloze maar effectieve behandeling. Het doel is om de huid beter doorbloed te maken en de aanmaak van collageen testimuleren.
 • PeelingEr bestaan verschillende soorten chemische peelings. Bij een diepe peeling, waarbij tot in het onderste gedeelte van de lederhuid (de huidlaagonder de opperhuid) wordt gewerkt, kan het herstel wel veertien dagen duren. Peelings werken met alpha- en/of beta-hydroxyzuren (glycolzuur, melkzuur, salicylzuur en fruitzuur) of met TCA (een intensievere en pijnlijkere behandeling). In het kort zorgen de zuren voor het verwijderen van de dode huidcellen en daarmee wordt de celvernieuwing gestimuleerd. Wordt ingezet bij het verminderen van pigment- en ouderdomsvlekken, het verfijnen van de poriën, bij fijne rimpels, littekens en huidverbetering.
 • LaserWordt gebruikt voor het verminderen van diepe rimpels of andere problemen die dieper in de huid liggen, al wordt de behandeling ook toegepast bij pigmentvlekken, het verbeteren van de huidstructuur en het verwijderen van fijne lijntjes. Ook hier geldt dat de huid licht beschadigd wordt en daarmee wordt aangezet tot celvernieuwing. Vooral de fractionele laser is een populaire behandeling. Nadeel is dat de hersteltijd voor maximaal resultaat ongeveer twee weken is.
 • BotoxBotox (net als Vistabel, Azzalure en Bocouture een merknaam) is een neurotoxisch gif dat tijdelijk de zenuw lamlegt die ervoor zorgt dat een spier samentrekt. Het effect neemt in de loop van vier maanden geleidelijk af. Om rimpelvrij te blijven zul je dus bij moeten blijven spuiten. Wel kan bij langdurig gebruik soms een kleinere hoeveelheid nodig zijn. Botox kan volgens artsen preventief werken omdat de spier meerrust krijgt. Een variant is de baby-botox, waarbij een lagere dosis wordt ingespoten. Daardoor is deze behandeling niet alleen goedkoper, het effect is ook natuurlijker (er zit meer beweging in het gezicht). Helaas is het resultaat ook van kortere duur. Aangezien botox al ruim vijftig jaar medicinaal wordt ingezet bij spastische aandoeningen, zonder noemenswaardige bijwerkingen, lijken er geen nadelen aan botox kleven. Toch is dat niet helemaal terecht. Eenmaal ingespoten, zul je moeten wachten tot het is uitgewerkt en dat kan vervelend zijn in de volgende gevallen:- Zakkende wenkbrauwen Een teveel aan botox in het voorhoofd heeft tot gevolg dat de wenkbrauwen naar beneden zakken waardoor de uitdrukking droevig wordt.- Hangend ooglid Doordat bij het inspuiten van de fronsrimpel te laag of te diep is geprikt.- Mr. Spock-effect Wenkbrauwen kunnen met botox worden gelift. Maar als er een verkeerde techniek wordt gebruikt, geeft dat hoog opgetrokken boogjes vergelijkbaar met de sixties-held Mr. Spock.- Botoxneus Nieuwe rimpels, zogenaamde bunnylines, verschijnen aan de zijkant van de neus. Doordat de fronsrimpel wordt lamgelegd, zullen andere spieren gaan compenseren om de mimiek alsnog tot uitdrukking te brengen.
 • FillersZoals de naam al zegt, vullen fillers op. Ze worden dan ook anders gebruikt dan botox. Hoewel er verschillende soorten tijdelijke fillers bestaan, gebruiken de meeste artsen vooral fillers met hyaluronzuur (Restylane, Juvederm en Belotero), een lichaamseigen stof die water bindt. Pas als een probleem op deze manier niet te verhelpen is, worden zogenaamde biostimulators gebruikt. Deze fillers (Radiesse, Ellansé, Sculptra) bevatten stoffen die de collageenproductie stimuleren. Deze worden vaak gebruikt bij het opvullen van jukbeenderen en wangen. Het effect blijft zichtbaar tussen de zes tot twaalf maanden.
 • Liquid faceliftFillers worden gebruikt om het gezicht op meerdere plaatsen op te vullen.

Tips

Wil je een cosmetische behandeling ondergaan? Lees dan deze tips:

 • Neem geen overhaaste beslissing. Lees je vooraf goed in over de werking van een cosmetische behandeling en over derisico’s en kosten.
 • Zoek naar een goede arts of kliniek. Zorgverleners staan geregistreerd in het BIGregister; daar kun je zien welke bevoegdheden de behandelaar heeft. Verder hebben plastisch chirurgen zich verenigd in de NVPC, en cosmetisch artsen in de NVCG. Beide verenigingen hebben lijsten metaangesloten leden.
 • Hoewel het misschien geen rol zou mogen spelen: ook een behandelend arts heeft zijn of haar voorkeuren. De ene arts spuit meer in dan de andere arts. Het is dus belangrijk van tevoren duidelijk aan te geven wat je verwacht van het resultaat. Overigens zal een goedebehandelaar uit zichzelf op die manier te werk gaan.

Laat je niet direct behandelen. Denk eerst over het advies na, bespreek het met iemand en ga desnoods voor een second opinion. En daarna, indien nodig, nog een keer en nog een keer.

beeld: Hollandse Hoogte

null Beeld

Dit is een gedeelte uit het dossier Mooi ouder worden. Het volledige artikel lees je in Margriet 36 (2016). Dit nummer nabestellen? Dat kan bij Tijdschrift365.nl of koop het artikel op Blendle.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden