null Beeld

Mart Visser: ‘Op Margriet Winter Fair heb ik echt de Nederlandse vrouw gezien’

Mart Visser viert dit jaar zijn 25-jarige bestaan als modeontwerper met Beyond Context. Een evenement waarbij bezoekers in een tijdelijk museum een selectie van zijn haute-coutureontwerpen én zijn kunstcollectie kunnen bekijken. Want hij is ook actief als beeldend kunstenaar. Tijd voor een interview met Mart.

Wat kenmerkt je stijl als kunstenaar?

"Mijn ontwerpen zijn altijd privéwerk geweest. Je kunt het vergelijken met een journalist die overdag zijn stukken schrijft en 's avonds in zijn eigen tijd aan zijn roman werkt. Ik ben vier jaar geleden als kunstenaar geout door Ivo Niehe in zijn TV show. Ik was in een kort item te zien als kunstenaar. Voorheen maakte ik alleen maar koppen (hoofden, red.) en nu complete installaties. Ik heb sinds vier jaar een atelier van negentig vierkante meter. Je kunt alles ineens groots uitvoeren."

In het tijdelijk museum komt ook een conceptstore met je recentste prêt-à-portercollectie. Wat kunnen bezoekers verwachten?

"Het unieke aan Beyond Context is dat alle drie mijn disciplines samenkomen. De conceptstore is uniek. Deze is vanaf 20 september te bezoeken in De Artesia aan Herengracht in Amsterdam."

Vind je het spannend om een conceptstore te openen?

"Het is natuurlijk de eerste keer. De Artesia is een oud bankgebouw. Het is helemaal kaalgeslagen. Met Beyond Context ga ik buiten de kaders, voorbij alle bestaande modehuizen. Ik presenteer de Mart Visser-wereld anno nu, door mijn heritage, oftewel mijn archief, te mengen met mijn andere disciplines."

Het is je wens om een gedeelte van de verkoopopbrengst van deze expositie te schenken aan het Prinses Máxima Centrum, dat het grootste kinderkankercentrum van Europa wordt. De opbrengst wordt gebruikt voor het bouwen van een nieuw atelier voor de kinderen. Vanwaar deze keuze?

"Ik heb dat met al mijn artworkverkoop gedaan. Ik hoop medio volgend jaar een cheque te kunnen geven. Het geld ga ik niet investeren in stenen, wel in materiaal. Denk aan kwasten, doeken, et cetera. Het is belangrijk dat zieke kinderen hun creativiteit kunnen uiten. Als kunstenaar maak ik ook mijn hoofd leeg."

Wat heb je de afgelopen 25 jaar zien veranderen in het Nederlandse modebeeld? Zijn de Nederlandse vrouwen zich anders gaan kleden?

"Totaal anders. Ik denk dat je er qua verandering veertig jaar van kunt maken. Social media hebben hun intrede gedaan. Je ziet tegenwoordig zo veel verschillende kledingstijlen. Bij verandering gaat het om vormen en leisure. Bovendien is de maat van de Nederlandse vrouw veranderd, de gemiddelde maat is nu 44+. Voor iedere modeontwerper die zich beweegt in de commerciële wereld is die verschuiving interessant. Als ik opdrachten krijg van mensen die ik nog niet eerder heb ontmoet - of het nu gaat om kleding voor een huwelijk, bar mitswa of een belangrijke vergadering - dan weet ik hoe ik met hun lijf aan de slag moet. Zo was voor mij het bezoek aan Margriet Winter Fair heel interessant (Mart Visser stond tijdens eerdere edities met een stand op de beurs, ook dit jaar is hij weer aanwezig, red.), daar heb ik echt de Nederlandse vrouw gezien. Voor mij is het een uitdaging om een broek bij een vrouw met maat 34 met kleine borsten en weinig heupen er net zo goed uit te laten zien als bij een vrouw met maat 44 die voorzien is van rondingen. Wij zijn met online verkoop begonnen en we merken dat vrouwen het lastig vinden om online kleding te bestellen. Wij hebben ook exclusieve verkoopavonden met kledingketen Promiss gehouden en daar leer ik zoveel van. Daar zie ik hoe de Nederlandse vrouw kleding past. En dan zie ik dat er bijvoorbeeld schoudervullingen nodig zijn om een blouse mooi te laten vallen of dat een vrouw bijvoorbeeld mijn top als tuniek draagt."

Hoe zie je het liefst de Nederlandse vrouw gekleed gaan? We herkennen haar immers vaak aan haar praktische manier van kleden. Je ontwerpen kenmerken zich door oog voor detail en het vrouwelijke silhouet. Valt dit te combineren?

"Ik denk dat ik hierbij hulp nodig heb van de Nederlandse vrouw zelf. Mijn advies aan haar: laat je goed adviseren. Ze moet een grote spiegel naast de voordeur hebben hangen en zichzelf goed gaan bekijken: 'wat staat mij goed en wat niet?' En zie je een vrouw - bijvoorbeeld de buurvrouw - die zich goed kleedt? Vraag haar dan om advies. Ook is het belangrijk om te investeren. Heb je bijvoorbeeld een broek die je goed staat? Koop hem dan in vier kleuren. Ga niet moeilijk doen."

'Heb je een broek die je goed staat? Koop hem dan in vier kleuren. Ga niet moeilijk doen.'

Wat kun je als 40+-vrouw echt niet meer dragen?

"Ik kan niet generaliseren. Ik kom dan toch weer terug bij de spiegel. Bekijk goed wat je wel en niet goed staat. Mooie, donkere tinten zijn altijd goed. Deze zorgen er altijd voor dat je een maat minder toont. Bekijk goed welke tint jou goed staat en ga daarmee werken."

Hoe zie je de toekomst als modeontwerper? Wat zijn je plannen op dat vlak?

"Mijn carrière heeft zich op een organische manier ontwikkeld. Ik wilde aanvankelijk geen confectie doen. Uiteindelijk ben ik daar wel mee begonnen in 2004. Ook heb ik met V&D samengewerkt. Daarna ben ik gestart met online verkoop. Na het item in de uitzending van Ivo Niehe heb ik op diverse kunstbeurzen gestaan. Alle drie de disciplines - dus haute couture, prêt-à-porter en mijn artwork - geven mij verschillende dingen. Zo had ik vanochtend een interview, kledingpassessies, nu dit interview en erna ga ik naar mijn atelier. Het is heel bevredigend. Mooier kan ik het niet hebben. Of ik alle drie de disciplines wil blijven doen? Je weet nooit wat er komt en afvalt. Ik heb een simpele levensfilosofie. Ik zie wel wat er komt, ik maak me er ook niet druk om. Ik ben daar heel nuchter in. Ik denk dat dit de enige manier is om het creatief tussen mijn oren te laten werken. En ook dankzij mijn gouden team kan ik mijn werk goed doen."

Beyond Context is van 20 september t/m 20 november 2017 te bezoeken in De Artesia aan de Herengracht 541 in Amsterdam. Als Margriet-lezeres kun je van 29 september tot en met 15 oktober naar exclusieve lezeressen-dagen en vip-avonden met vele leuke extra’s. Kijk voor meer informatie en het bestellen van kaarten hier.

Margriet Winter Fair

Mart Visser staat ook dit jaar weer met een stand op Margriet Winter Fair. Kom je ook tussen 17 en 23 november naar Margriet Winter Fair in de Brabanthallen? Bestel hier je kaarten.

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Hoe meet je je maten? Mart Visser geeft antwoord.

Bekijk ook

Deze haartruc geeft een twist aan de klassieke paardenstaart.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden