Margriet logo
null Beeld

Littekens camoufleren? Zó verminder je ze

Vitamine E-crèmes, olieën met aloë vera; tegen littekens is van alles te koop. Maar helpt al dat gesmeer eigenlijk wel, en zo ja, wat kun je dan het best gebruiken? De cosmetisch arts kan ons er meer over vertellen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is van geen enkele littekencrème wetenschappelijk aangetoond dat het beter werkt tegen littekens dan een gewone dagcrème. Als een producent een nieuw middeltje test, onderzoekt hij namelijk alleen of zijn crème littekens kan verminderen. Hij kijkt niet hoe zijn product het doet vergeleken met andere crèmes.

Alleen siliconengel is bewezen effectief

"Eigenlijk is alleen van siliconengel- en pleisters wetenschappelijk aangetoond dat ze littekens verminderen," weet cosmetisch arts Gitte Boumeester van de Bergman Clinics. "Maar deze zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar en niet bedoeld voor de huis-tuin-en-keukenwondjes."

Vitamine E doet wel 'iets'

Maar daarmee is niet gezegd dat littekencrèmes niet werken, aldus Boumeester. "Van de afzonderlijke bestanddelen zoals bijvoorbeeld vitamine E is wel aangetoond dat het de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen stimuleert. Veel littekencrèmes bevatten dan ook een hogere dosering van deze vitamine en andere voedingsstoffen. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kiest bij voorkeur voor een speciale antilittekencrème of -olie in plaats van een dagcrème."

Masseren!

Met of zonder vitamines, het allerbelangrijkste is dat je littekens goed masseert. Dit stimuleert de bloedsomloop en het zelfherstellend vermogen van de huid. Kies daarom altijd voor een crème of olie die lekker glijdt.

Eerste hulp bij littekens:

  • Begin meteen met smeren zodra de wond is geheeld (nooit op een open wond smeren).
  • Masseer de crème of gel goed in, dit mag best stevig!
  • Smeer het litteken bij voorkeur twee keer per dag in. Maar met één keer per dag ben je ook al 'goed bezig', aldus de cosmetisch arts.
  • Smeer minimaal zes weken lang!

Oudere littekens

Boumeester: "Van een litteken dat nog geen jaar oud is, kun je nog beïnvloeden hoe het heelt. Daarna wordt het lastiger om met een crème resultaat te boeken. Wat dan goed kan helpen is een bindweefselmassage door een huidspecialist. Als tweede optie kun je kiezen voor een laserbehandeling."

RKZ Brandwondencentrum heeft eigen merk

Bekende antilittekenmiddeltjes zijn die van Biodermal en Bio-oil. Deze zijn bij de gewone drogist verkrijgbaar. Huidklinieken zoals de Bergman Clinics hebben vaak hun eigen product waar ze volgens eigen zeggen goede ervaringen mee hebben en die hogere concentraties vitamines zouden bevatten. De plastisch chirurgen van het RKZ Brandwondencentrum in Beverwijk hebben zelfs hoogstpersoonlijk een eigen littekencrème ontwikkeld die je online kunt kopen.

Lees ook

Bekijk ook

Zo was je je haar zonder dat het gaat pluizen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden