Last van een droge hoofdhuid? Dit stappenplan werkt
Een vette coupe is geen pretje, maar een droge hoofdhuid net zo min. Hoe komen die witte schilfertjes daar toch? En vooral: hoe raak je ze voor eens en altijd kwijt? Volgens een Vlaamse dermatoloog bestaat er een handig stappenplan dat je kunt doorlopen om je droge hoofdhuid weer gezond te krijgen.
Van oorzaak tot aanpak: zo maak je voorgoed korte metten met een droge hoofdhuid.
1. De oorzaak van je droge hoofdhuid achterhalen
Om erachter te komen waar die droge hoofdhuid vandaan komt, kun je het beste eerst nagaan wat je huidtype is. Dat doe je door naar je gezicht te kijken. Heb je daar een droge huid? Dan is het op zich niet vreemd dat je ook last hebt van een droge hoofdhuid. Bovendien kan een droge hoofdhuid een teken zijn dat je de verkeerde shampoo gebruikt of je föhn altijd op een te hoge temperatuur zet. Probeer dus hitte zo veel mogelijk te vermijden.
Maar het kan ook liggen aan het veranderende weer, zo legt dermatoloog Dominic Burg uit aan Het Laatste Nieuws. "Winterweer en de verwarming binnen maken de lucht droog. Dit kan je huid uitdrogen en een geïrriteerde hoofdhuid, jeuk en schilfertjes veroorzaken." Daarnaast is het ook belangrijk om genoeg vitamine E, B en omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Deze zorgen er namelijk voor dat je hoofdhuid gezond blijft. Dat haal je onder andere uit vette vis, noten en avocado.
2. Shampoo-etiket checken
Je shampoo komt direct in aanraking met je haar, maar ook met je hoofdhuid. Het is dus niet heel verrassend dat de ingrediënten die hier in zitten invloed hebben op de conditie van je hoofdhuid. Jeukt je hoofdhuid na het wassen of voelt het trekkerig? Dan is de kans groot dat je shampoo te agressief is. Ingrediënten die je liever niet wilt aantreffen in je shampoo zijn onder meer imidazolidinylureum en natriumlaurylethersulfaat. Deze kunnen de oorzaak zijn van je droge hoofdhuid. Maar er zijn meer stoffen die schadelijk kunnen zijn. Hier lees je er alles over.
3. Niet te vaak wassen
Het is logisch dat je niet met vet haar wil rondlopen, maar het is belangrijk om het niet om de haverklap te wassen. Je haar went aan de vele wasbeurten waardoor het nóg vaker om shampoo schreeuwt. Bovendien is het schadelijk voor de hoofdhuid: het schopt daar de balans tussen goede en slechte bacteriën in de war. "De goede microben houden de pH-waarde van je hoofdhuid in balans en beschermen je tegen de slechte", aldus Burg. Op zijn advies moet je je haar niet vaker dan twee à drie keer per week wassen. En is het tijd voor een wasbeurt? Geef je hoofdhuid dan eens een massage. Dit stimuleert namelijk de talgklierproductie.
Lees ook:
6 fouten die je maakt tijdens het wassen van je haar
4. Niet scrubben
Als je losse velletjes op je hoofd hebt, is de verleiding groot om de boel flink te scrubben. "Sommige scrubs kunnen juist meer irritatie veroorzaken, waardoor je hoofdhuid nog droger wordt", waarschuwt de dermatoloog. Als je het toch niet kunt laten, is het verstandig om een scrub met hydraterende ingrediënten te gebruiken.
6. Niet te veel conditioner
Conditioner draagt bij aan zachter, stralend haar. Maar het kan óók de boosdoener zijn als je last hebt van een droge hoofdhuid. Gebruik daarom niet te veel en smeer het alleen in de punten, dan kan het geen kwaad. Ook een haarmasker op zijn tijd kan wonderen doen voor een droge hoofdhuid. Maar ook hierbij geldt: doe dit met mate, één keer per week is meer dan voldoende om zowel je hoofdhuid als haren extra te verwennen.
6. Naar de dermatoloog
Ben je ten einde raad en lijkt niets te helpen tegen je droge hoofdhuid? Breng dan een bezoekje aan een deskundige. "Schilfers en een droge huid kunnen ook worden veroorzaakt door eczeem of psoriasis", legt Burg uit. "Als je ook last hebt van andere symptomen – zoals haarverlies of rode, pijnlijke plekjes – is het tijd om aan te kloppen bij een dermatoloog."
Bron | Het Laatste Nieuws, Etos, Zarqua
Beeld | iStock
Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.