null Beeld

Laserontharing: wat is het, hoe (lang) werkt het én doet het pijn?

Voor mensen die graag blijvend gladde oksels, benen of een haarloze bikinilijn willen, is laserontharing een goede optie. Maar hoe werkt laserontharing nu precies? En doet het pijn?

Wij leggen je alles uit.

Wat is laserontharing?

Laserontharing is een permanente

haarverwijderingsmethode. Bij deze methode worden de haarzakjes vernietigd,

zodat er in het behandelde gebied geen haren meer kunnen groeien. Hoewel er

over het algemeen geen haren meer zullen groeien na de behandeling, is het na

een paar jaar wel nodig om weer een ‘opfrisbehandeling’ te doen. Je huid heeft

namelijk de mogelijkheid om zichzelf te herstellen, waardoor er na verloop van

tijd toch weer wat haarzakjes zullen groeien. Hierdoor zal er ook weer wat

lichte haargroei ontstaan.

Hoe werkt laserontharing?

Voor het verwijderen van de haren wordt een laser gebruikt. De schoonheidsspecialist zet de laser op je huid en schiet vervolgens een laserstraal op je huid af. De melanine (pigment) die in de haarwortels van je lichaamsbeharing zit, neemt de hitte van de laser op. Omdat het haarzakje niet tegen deze hitte kan, wordt het vernietigd. Hierdoor kunnen er dus geen haren meer groeien op het behandelde gebied.

Doet het pijn?

Omdat de laser je huid en haren verhit, kan de behandeling gevoelig of pijnlijk zijn. Sommige mensen vinden de pijn vergelijkbaar met epileren of harsen, maar dit verschilt echt per persoon: de ene heeft er veel last van, terwijl de ander er amper iets van voelt. Gelukkig duurt de ‘prikkel’ die je voelt maar een fractie van een seconde. Als de flits voorbij is, is ook meteen de eventuele pijn weg. Daarnaast neemt na een aantal behandelingen de dichtheid van je beharing af en daarmee ook de pijn. Wat erg fijn is, is dat de meeste laserontharingssystemen tegenwoordig met een verkoelingssysteem werken. Dit systeem verkoelt de huid tijdens de laserontharing, zodat je geen of in ieder geval minder pijn ervaart.

Lees ook: last van rode bultjes op je benen? Met deze tips kom je er zo vanaf

Werkt laserontharing bij iedereen?

Laserontharing werkt over het algemeen het beste op donkere haren, omdat deze melanine bevatten. Hoe lichter het haar, hoe minder effect de behandeling heeft. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook lasers op de markt (o.a. Alexandrite en Diodelasers) die ook goed werken op lichtere haren. Als je graag lichtere haren wilt laten verwijderen, is het dus belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle laserapparaten effectief zijn.

Wat ook nog een belangrijke rol speelt, is de dikte van je haren. Laserontharing werkte het beste op lange, dikkere haren. Hoe dunner en korter, hoe moeizamer de behandeling.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Bij laserontharing zie je niet direct resultaat: je zult meerdere behandelingen nodig hebben voordat je huid echt volledig haarloos is. Hoeveel behandelingen je uiteindelijk nodig hebt, verschilt per persoon. Over het algemeen raden laserklinieken aan om minimaal vijf behandelingen te ondergaan om het gewenste resultaat te bereiken.

Haren kunnen namelijk alleen vernietigd worden als ze in de groeifase zitten. In de groeifase bezitten de haren melanine. In de overgangsfase en rustfase bevatten haren minder melanine, waardoor de behandeling ze minder goed kan aantasten. Je haren zitten nooit allemaal tegelijk in de groeifase, wat betekent dat er meerdere behandelingen nodig zijn om alle haren te kunnen behandelen.

Hoeveel kost het?

De prijs voor laseren verschilt per kliniek. Het is dan ook verstandig om de kosten van verschillende klinieken met elkaar te vergelijken voordat je met een behandeling start. Hou er wel altijd rekening mee dat je meerdere behandelingen nodig hebt en dat de lasermethode niet voor iedereen even goed werkt. Als je vooraf een bepaald aantal behandelingen afspreekt, kan het uiteindelijk best zo zijn dat je toch nog wat meer behandelingen nodig hebt en dus ook meer geld kwijt bent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mens & Gezondheid, Briez

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden